Manouche postajajo vedno bolj zaželena skupina na domačih prireditvah in festivalih. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Manouche postajajo vedno bolj zaželena skupina na domačih prireditvah in festivalih. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Manouche
Namesto bobnov Manouche uporabljajo posnete matrike. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Navdih je že od začetka Jean-Go Renard. Nosimo ga v srcu. To ne pomeni, da preigravamo njegove skladbe, ampak črpamo navdih.

Pikl o navdihu
Manouche
Njihova posebnost je tudi vsestranska Petra. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Jaz osebno nisem imel nikoli želje, da bi bil v osmih zasedbah hkrati, ker se razdajaš in nikoli nisi stoodstoten. To je moje mnenje. Moje kolege, ki to delajo, popolnoma razumem. Razmere niso rožnate.

Pikl o delovanju v več skupinah
Manouche
Značilni zvok pa ustvarja tudi prva trobenta skupine - Luka Ipavec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ideja, ki se je rodila med kitaristom in pevcem Piklom ter didžejem Marcom Grabberjem, je presegla vse meje projekta. Širša javnost jih je spoznala s skladbami, kot sta Bi šla naprej? in Kje si lubi?. Člani zasedbe pa že za začetek septembra napovedujejo svoj prvenec. "... še posebej ko preigravamo celoten repertoar. Mešamo veliko slogov. Baza je pa zvok brez bobnov, ampak z didžejem. Takšni tudi nameravamo ostati v prihodnosti - party bend," je za MMC pojasnil Pikl.

Poleg pevca in kitarista ter hkrati idejnega vodje v skupini nastopajo še Luka Ipavec na trobenti, Krešimir Tomec na basu in Petra Trobec s svojim vokalom, magnetofonom in spretnim premikanjem prstov po tipkah harmonike. "Imamo zelo avtorski pristop k vsaki priredbi. Ta ni samo v tem, da se naučimo skladbo. Ampak vsak nekaj prispeva zraven," je pojasnil Pikl.

Več pa si lahko preberete spodaj.


Robi, počasi, a vztrajno prihajate z nastopi do prve plošče ...
Res je. Lahko jo pričakujete v prvi polovici septembra. Najprej smo se hvalili, da bomo izdali maksisingel. Zdaj pa smo se odločili za multimedijsko zgoščenko. Pričakujete lahko osem, devet avtorskih skladb plus tri videospote.

Svoje nastope gradite na svingu, ki ga pomešate z vsemi mogočimi žanri. Zakaj prav ta zvrst?
Pa saj ni samo sving. Navdih je že od začetka Jean-Go Renard. Nosimo ga v srcu. To ne pomeni, da preigravamo njegove skladbe, ampak črpamo navdih. Tudi jaz imam že dolgo sestro v Franciji in se čutim povezanega s to glasbo. Tudi house, sving, gypsy sving ... Vse se najde, še posebej ko preigravamo celoten repertoar. Mešamo veliko slogov. Baza je pa zvok brez bobnov, ampak z didžejem. Takšni nameravamo ostati tudi v prihodnosti - party bend.

Tisti, ki vas slišijo prvič, jim pogosto v spominu ostane skladba Mr. Sandman, ki pa to ni. Kakšna je zgodba za to skladbo?
Jaz se vozim učit zelo daleč - v Gorico v glasbeno šolo. In takrat imam čas, da spesnim kakšno skladbo. Vedno pa sem si želel narediti nekaj na Mr. Sandmana. Vse izvedbe iz 30. in 50. let prejšnjega stoletja so mi zelo všeč. In sem si rekel, da to moramo narediti kot poklon Chetu Atkinsu, slogu Manouche. Rekel sem, da poskusimo to narediti v slovenščini. Edino, kar je, sem napisal za žensko besedilo. V tej vlogi vedno nastopa Petra. Midva z Ipovcem pa sva zraven slavčka, da dobimo triglasje. In je zanimiveje. Na to skladbo je vedno dober odziv. Mogoče bi bilo treba še koga vprašati, ali ga lahko damo na album. Ampak oni so zahtevnejši.

Lahko na albumu pričakujemo tudi kakšno priredbo?
Imamo zelo avtorski pristop k vsaki priredbi. Ta ni samo v tem, da se naučimo skladbo. Ampak vsak nekaj prispeva zraven. Predvsem z Markom imava veliko dela v studiu s tem, ko je treba izdelati matrice. V vsakem primeru je tudi to zabavno. Saj je super, ker se moraš nekaj naučiti: ker je to za glasbenika literatura. Več poslušaš, več povzameš kakšnih fraz ... In to je super. Pa ne gre za krajo. Čeprav se zna zgoditi še kakšna priredba, ki bi jo lahko uvrstili na ploščo.

Ampak besedil pa ne pišete samo zase ...
Tudi za Petro je treba kakšnega (smeh). Velikokrat se zgodi, da iščem refren in ga naredim za Petro, kot lahko slišite pri A bi šla naprej? in Kje si lubi?. Mogoče bi bilo malo smešno, če bi to pel, na koncertih pa ima smisel, ko prepevam zraven. Ampak mogoče bi se kdo pritožil, če bi jaz vse prevzel. Super je tudi to, ker vsem članom zelo zaupam. In je prav, da se jih tudi tako izpostavi.

To pride zaradi tega, ker lažje izpeljete besedilo, ali prav načrtno?
Kdaj se tudi to zgodi. Kdaj pa samo zaradi tega, ker je treba razporediti vloge. Saj jasno je, kdo je vodja. Učinek živosti na nastopih mora biti opazen. Da bi Petro uporabili le za spremljevalne vokale, je popolnoma zgrešeno. Hitro smo ji "obesili" tudi harmoniko, ki jo po našem mnenju "mega" igra. S tem pa lahko ustvariš fantastičen zvok.

Kako pa je z nastopi? Slovenija zna biti zelo majhna.
Poskusiš. Jaz osebno nisem imel nikoli želje, da bi bil v osmih zasedbah hkrati, ker se razdajaš in nikoli nisi stoodstoten. To je moje mnenje. Moje kolege, ki to delajo, popolnoma razumem. Razmere niso rožnate. Ampak s tem bendom se nam zelo odpirajo možnosti, mogoče bomo šli pa še kam ven. Trenutne ambicije so, da se dokažemo na terenu.

Navdih je že od začetka Jean-Go Renard. Nosimo ga v srcu. To ne pomeni, da preigravamo njegove skladbe, ampak črpamo navdih.

Pikl o navdihu

Jaz osebno nisem imel nikoli želje, da bi bil v osmih zasedbah hkrati, ker se razdajaš in nikoli nisi stoodstoten. To je moje mnenje. Moje kolege, ki to delajo, popolnoma razumem. Razmere niso rožnate.

Pikl o delovanju v več skupinah