Prvič v zgodovini Poljske je tako njihov celovečerni film posnel Slovenec. Foto: Osebni arhiv
Prvič v zgodovini Poljske je tako njihov celovečerni film posnel Slovenec. Foto: Osebni arhiv

Kranjčan se pravkar mudi na dopustu v Sloveniji, potem ko je osem mesecev preživel na Poljskem. Za njim je 40 snemalnih dni v Varšavi in posneti celovečerni film Letters to St. Nicholas (Pisma sv. Nikolaju).

Okorn bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice v ponedeljek, 11. aprila, ob 13.00.

V njem se prepletajo življenjske zgodbe - postavljene v praznični, pričakovanj in razočaranj poln december - v katerih nastopajo sami poljski zvezdniki. Kako je bilo na samem snemanju, kaj se dogaja s Članom in še veliko več, je Okorn izdal v intervjuju spodaj.


"Gre samo za to, da sem - tako kot vsi Slovenci - imel oprane možgane in sem mislil, da je Slovenija najbolj razvita kapitalistična država in da v vseh vzhodnoevropskih državah še vedno vlada Stalin, komunizem in da jedo krompir in pijejo vodko. Potem pa sem prišel na Poljsko in sem morda tudi dobil tam delo, zato ker sem prišel s takšnim nespoštovanjem do Poljske in sem se potem malo preplašil, ker sem videl, da je Poljska hudo razvita kapitalistična država, v kateri vlada denar v smislu – če si talentiran in jim boš prinesel denar, bodo z veseljem s tabo delali – ne pa zato, ker so veze in poznanstva oziroma korupcija, politične veze in vse ostalo, kar je zdaj v Sloveniji," je povedal režiser o svojem novem celovečernem filmu (več si lahko pogledate spodaj).

Največja poljska komercialna televizija mu je zaupala 1,5 milijona evrov za uresničitev njegovega projekta. Režiser je v pogovoru za MMC dejal, da se kaj takšnega pri nas ne bi nikoli moglo zgoditi. "V Sloveniji je zadnje, kar sem slišal po govoricah – in ne samo z enega konca, ampak iz več – da so rekli, zdaj se ne spomim točno, ker sem slišal kakšne tri mesece nazaj, da mi tudi mrtvemu ne dajejo denarja, zato ker sem se malo razburjal in malo spljuval te ljudi, ki so mi lagali v obraz in mi obljubljali – Stojan Pelko, Majda Širca in vsi direktorji in vršilci dolžnosti na Filmskem skladu – in sem slišal, da v teh kuloarjih, krogov, da mi niti mrtvemu niti preko njihovega trupla ne dajo tega denarja, tako da se tudi jaz ne prijavljam za denar na Filmski sklad. Čakam, da se ti ljudje zamenjajo in pridejo nekateri ljudje, ki bodo ocenjevali scenarije, in ne zvez in poznanstva, političnih zvez in kdo je kakšne barve in s kom je v kdo v družini. Tako da sem malo že obupal v Sloveniji nad tem, da mi bodo kdaj dali denar," je prepričan Okorn (več si lahko pogledate spodaj).

Njegov (še) neuresničeni projekt se je sicer potegoval za sredstva Finančnega sklada RS-a skupaj s filmom Piran – Pirano režiserja in scenarista Gorana Vojnovića. "Prijavili smo se prvi in so nas nato dali na zadnje mesto. Zbrali smo dovolj število točk, večje od Piran - Pirano in še vedno je on dobil denar," se je čudil Okorn (kje vidi razloge za to, da ni prejel sredstev, si lahko ogledate spodaj).

Režiser si namreč že nekaj let prizadeva, da bi dobil finančna sredstva od države za uresničitev življenjskega projekta – filma Član. "Član je film o priseljencu, čefurju, outsiderju, ki je prišel z družino v Slovenijo kot otrok. Tukaj – zato ker je razdvojen med svojo usodo, tj. kriminalom in talentom, glasbo – ga skoraj uničijo. V bistvu je to oseba, ki preživi Jugoslavijo, Slovenijo in Evropo in preživi totalni razpad Jugoslavije in razvoj Slovenije. V njem bo veliko seksa, akcije, kriminala, muzike, hkrati pa je to vse zavito v zgodovinsko ozadje države, v kateri živimo, in celotne jugovzhodne regije Evrope," je režiser na kratko obnovil vsebino scenarija, ki za zdaj ostaja v njegovem predalu (več o filmu in o njegovi tematiki pa si lahko ogledate spodaj).

A ne samo filmi, Okorn je znan tudi po režiranju oglasov in videospotov. V lanskem avgustu je ustvaril skoraj osemminutni videospot za popularno poljsko skupino Afromental, Rock & Rollin' Love (Spot si lahko s podnapisi pogledate na tej povezavi. Njegovo nastajanje pa tu). Videospot je presegel že dva milijona klikov. To pa ni bilo njegovo prvo sodelovanje z Afrometalom, saj je zanje posnel že Radio Song (kako je nastajal video, si lahko ogledate tu). "Zdaj so vsi to začeli kopirati po meni na Poljskem. Tam tega ni bilo. V svetu pa je to začel že Michael Jackson s Thrillerjem. 15-minutni čisti film. Zakaj? Ker ga je delal veliki filmski režiser, zdaj pa delajo videospote režiserji, ki nimajo pojma o filmu," se je Okorn dotaknil v pogovoru še trenutnih trendov v snemanju videospotov (več si lahko pogledate spodaj).

Snemanje novih videospotov je bilo zdaj zaradi celovečerca ob strani. Čez nekaj dni se znova vrača na Poljsko, kjer ga čakata montaža in postprodukcija filma, ki bo premiero doživel v jeseni. "Zdaj je ravno super, ker gre kariera tako, kot mora iti, korak za korakom. Posnel sem en film v Sloveniji, drugega na Poljskem, zdaj pa je mogoče čas, da pride na vrsto še kakšna druga država," je sklenil pogovor Okorn (več si lahko pogledate spodaj).