Pri projektu snemanja kratkih filmov je sodelovalo petnajst mladih udeležencev, večinoma študentov (fotografija je simbolična), Foto: Thinkstock
Pri projektu snemanja kratkih filmov je sodelovalo petnajst mladih udeležencev, večinoma študentov (fotografija je simbolična), Foto: Thinkstock
Cilj projekta je bil mladim v starostni skupini od 16 do 25 let omogočiti snemanje treh kratkih filmov o izbranih temah, in sicer migracije, okoljska tveganja, zasvojenost ter revščina in socialna izključenost. Foto: Thinkstock

Na Zavodu Voluntariat so s premiero petih kratkih filmov zaokrožili slovenski del mednarodnega projekta EU TOO, Young people on Air, ki se sočasno izvaja še v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Španiji, na Malti, Madžarskem, Slovaškem in Švedskem. Projekt je podprla Evropska komisija prek programa Mladi v akciji, del projekta pa sofinancira tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU).

Cilj projekta je bil mladim v starostni skupini od 16 do 25 let omogočiti snemanje treh kratkih filmov o izbranih temah, in sicer migracije, okolijska tveganja, zasvojenost ter revščina in socialna izključenost. Ob zaključku teoretskih delavnic so udeleženci predstavili veliko zanimivih idej, primernih za prevod v filmski jezik, zato so posneli kar pet kratkih filmov, ki vsak na svoj način odsevajo različne problematike družbe, v kateri živimo.

Mladi kot dejavni državljani, ki izražajo mnenja
Z oblikovanjem in snemanjem kratkih filmov so mlade spodbudili k zanimanju za nekatere aktualne družbene problematike in jih pri tem postavili v vlogo dejavnih državljanov in sooblikovalcev družbenega življenja, ki spretno uporabljajo sodobne komunikacijske in umetnostne tehnike za izražanje lastnih mnenj in spodbujanje kritičnega premisleka o pomembnih skupnih vprašanjih.

Pri projektu je sodelovalo petnajst mladih udeležencev, večinoma študentov, ki so se v sklopu teoretskih in praktičnih delavnic seznanili s pravili in tehnikami snemanja, načini zbiranja informacij ter se učili rokovanja s kamero. Delavnicam je sledilo raziskovanje izbranih družbenih problematik in snovanje posameznih idej, nato pa snemanje na terenu, kjer so udeleženci svoje ideje pretvarjali v filmske izdelke.

Tematiko filmov želijo s projekcijami v slovenskih mladinskih klubih kar najbolj približati širši populaciji mladih. Filmski izdelki bodo junija predstavljeni tudi na sklepnem mednarodnem promocijskem dogodku v Benetkah ter izdani na DVD-ju, ki bo združeval izdelke vseh sodelujočih partnerjev. Z namenom širjenja sporočil udeležencev projekta si bomo izdelke prizadevali predstaviti tudi na raznih domačih in tujih filmskih festivalih.

Na MMC-jevem Mojem spletu in na Infokanalu si tri izmed omenjenih kratkih filmov - Briga me!, Drugi dom in Insajder - ogledate že zdaj.

BRIGA ME!
Tri dekleta se konec tedna odpravijo na piknik ob jezeru. Vse se odvija po načrtu, dokler se vsako njihovo dejanje nezavedno ne spremeni v katastrofo. Posledice njihovih brezbrižnih okoljskih ravnanj niso vidne le v njihovi neposredni bližini, temveč očitno odmevajo tudi v svet ... Obstaja sploh še kdo, ki ga briga za svet, medtem ko dekleta briga le za svojo zabavo?

DRUGI DOM
So mladi, uspešni, perspektivni. So študenti. So prijatelji. Prihajajo iz Makedonije in Slovenije. Doma so tukaj in tam. So domačini in tujci hkrati.
INSAJDER
Gre za osebno izpoved zasvojenca, ki govori (tudi) o tem, kako tanka je lahko meja med svetom opoja in navidezno zunanjostjo - realnostjo. Protagonist nas skozi podajanje intimnih občutkov popelje na svojo pot doživljanja in spoznavanja lastne zasvojenosti ter nenazadnje sveta, ki ga (in nas) obdaja.