Domača estrada se bo kmalu lahko znova sprehodila po rdeči preprogi. Foto: RTV SLO
Domača estrada se bo kmalu lahko znova sprehodila po rdeči preprogi. Foto: RTV SLO
Tadej Toš
Kdo bo nasledil na voditeljskem mestu Tadeja Toša bo razkrito premierno v nedeljo v oddaji Prvi in drugi. Foto: MMC RTV SLO / Marko Madžarac
Urednik revije Stop o letošnjih viktorjih

"Nekako se na tri leta pojavijo in uveljavijo neke spremembe. Za zdaj je kakovostne produkcije dovolj v Sloveniji, ampak vseeno premalo, da bi se dalo iz tega narediti pestrejši izbor. Verjamem, da tako vidijo tako gledalci kot strokovnjaki, kot so v Akademiji Viktor," je še dodal Senica.

Ob tem ves čas razmišljajo, da bi nekatere kategorije prestrukturirali ali celo ukinili, kot so to storili letos s kategorijo lokalnih televizij. "Dobivamo predloge. Jih tehtamo. Razmišljamo o teh predlogih. Moram reči, da to v glavnem delamo tukaj v uredništvu revije Stop. Hkrati pa se pogovarjamo z vsakim izmed akademikov posebej. Lahko rečem samo to, da je v tem obsegu - na tak način zajetih kategorijah - zajet dovolj širok del produkcije v Sloveniji, seveda ne vsa," je še pojasnil.

Po 13 letih se vsakoletna podelitev nagrad viktor, nad katero bdi revija Stop, znova vrača na zaslone Televizije Slovenija, kar naj ne bi za gledalce pomenilo nobenih sprememb, trdi Senica.

Tradicionalno podelijo dve vrsti zlatih kipcev. Odločitev o strokovnih je bila letos v rokah 44-članske Akademije Viktor. "Pri strokovnih viktorjih smo uvedli eno spremembo, in sicer dva kroga glasovanja," je povedal Senica.

Boj za priznanje ali ubranitev položaja?
Že nekaj tednov pa v javnosti krožijo imena nominirancev za viktorje popularnosti. Včeraj pa je revija Stop razkrila "ožji" izbor nominirancev. Med njimi malo novih obrazov ali imen, kar pomeni, da so uveljavljeni voditelji oziroma mediji ubranili položaje.

Med drugim tudi v glasbeni kategoriji, kjer lahko bralci izbirajo med številnimi domačimi izvajalci. "Vsi se pojavljajo že kar nekaj let. Predvsem zato, ker imajo nekateri izmed njih močno bazo oboževalcev. Pri glasbi je jasno, da so lahko ustvarjalci, ki kakšno leto niso naredili veliko in imajo še vedno močno skupino podpornikov in ti glasujejo zanje," je še pojasnil odgovorni urednik, ki bi si želel, da bi lahko predstavili širši izbor nominirancev v glasbeni kategoriji.

Kdo je lahko obetavna medijska osebnost?
Prav tako pa je pojasnil, kako to, da se v kategoriji mladih obetavnih obrazov pojavljajo televizijske osebnosti, ki jih lahko spremljamo že nekaj let. "Na začetku smo želeli opozarjati na mlade obetavne obraze. Na voditelje, ki so velikokrat prezrti. Žal pa glede na to, kar se dogaja na medijskem prostoru - prehajanje iz enih oddaj v druge - se pojavljajo bolj ali manj isti obrazi. Zelo malo je teh mladih novih obrazov, ki jih televizije spustijo pred kamere. Ogromno je takšnih ustvarjalcev, ki so lahko fantastični, ampak jih ljudje ne prepoznajo in tudi ne akademiki, ki presojajo," je še pojasnil Senica.

Letošnjo prireditev, ki bo tradicionalno potekala v Cankarjevem domu, bosta vodila dva voditelja, katerih imeni za zdaj ostajata še skrivnost. Pripravljajo pa tudi štiri glasbene točke, s katerimi želijo zadovoljiti vse glasbene okuse.

Urednik revije Stop o letošnjih viktorjih