Slovenski košarkarji so v navijaški zoni poleg Arene Stožice skupaj s Predinom prepevali za zaključek himno tega evropskega prvenstva - Rad imam košarko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski košarkarji so v navijaški zoni poleg Arene Stožice skupaj s Predinom prepevali za zaključek himno tega evropskega prvenstva - Rad imam košarko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tako v Stožicah kot na Kongresnem trgu se je zbralo več tisoč ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Košarkarji so se do odra sprehodili obdani s svojimi navijači. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija je pozdravila košarkarske junake

Prvi del veličastnega sprejema so jim pripravili že pred dvorano Stožice, v kateri sta si Lakovič in ekipa priigrala zmago nad Ukrajino, s tem pa tudi peto mesto na EuroBasketu 2013. Za medaljo je žal malo zmanjkalo, toda kdor je bil priča sprejemu junakov v obeh ljubljanskih navijaških conah, bi z lahkoto pomislil, da so si okoli vratu obesili tako zlato, srebrno in bronasto medaljo hkrati!

Prvi del slavja je bil torej v navijaški coni Stožice, kjer se je zbralo več tisoč ljudi, ki so potrpežljivo počakali, da so se #junaki po tekmi oprhali in preoblekli, nato pa prišli do navijaške cone. Množica se je razmaknila, skozi ta ozki koridor pa so se igralci v spremstvu varnostnikov in glasnega ploskanja, žvižgov, skandiranja in krikov le prebili do odra. Gor so prihajali eden po eden, uradni napovedovalec je zaklical številko dresa in ime posameznika, množica pa je dokončala z njegovim priimkom.

Tudi košarkarji so se na to neverjetno razpoloženje odzvali precej čustveno in prav vsak od njih je navijačem namenil nekaj besed. Boštjan Nachbar jim je tako dejal, da so bili ti trije tedni najlepši v njegovi karieri, selektor Boža Maljković jim je zagotovil, da polovica tega dobrega rezultata zagotovo pripada njim, Goran Dragić jim je ob povabilo na SP 2014 obljubil, da bodo zaradi njih na parketu pustili svoje srce, njegov brat Zoran pa jim je zaklical: "Rad imam vas, rad imam to ekipo!"

Navijači so svoje navdušenje izražali na sto in en način, junakom pa se je nato na odru pridružil še Zoran Predin in iz tisočerih grl je odmevala himna prvenstva Rad imam košarko.
Košarkarji so se morali nato posloviti, saj jih je na Kongresnem trgu že čakala prav tako večtisočglava množica ljudi. Proti avtobusu so se vračali skozi ozek koridor med navijači, ki so ga po svojih najboljših močeh z živim zidom ščitili varnostniki, kar je bilo vse prej kot preprosto - vsak se je namreč želel dotakniti junakov, jim stisniti roko.
Zabava se je ponoči šele začela
Podobna zgodba se je pozneje ponovila še na Kongresnem trgu, kjer jim je čestital tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković. "Brez zamere - tudi zaradi njih je Ljubljana najlepše mesto na svetu," je sklenil župan. Fantje so nato šele ob enih zjutraj sedli na zasluženo večerjo na teraso enega od ljubljanskih lokalov. Nekaj navijačev jih je nato potrpežljivo čakalo vse do konca in še enkrat prišlo na svoj račun - ko so se igralci po večerji odpravili domov ali pa zabavi naproti, so si namreč kljub pozni uri še enkrat vzeli čas za podpisovanje avtogramov in fotografiranje. Fantje z velikim srcem. Junaki.

Dogajanje s sprejema tako v navijaški zoni v Stožicah kot na Kongresnem trgu smo strnili v spodnji videoreportaži (priporočamo ogled v p1080 HD kvaliteti)

Slovenija je pozdravila košarkarske junake