V letošnjem letu bo Bončina v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija in glasbenimi kolegi svoj bogati avtorski glasbeni opus predstavil na več koncertih. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V letošnjem letu bo Bončina v sodelovanju z Big Bandom RTV Slovenija in glasbenimi kolegi svoj bogati avtorski glasbeni opus predstavil na več koncertih. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Murat in Benč
Murat in Jose se bosta pridružila Benču na odru Linhartove dvorane. Foto: MMC RTV SLO
40-let ustvarjanja Janez Bončina - Benča

Danes zvečer bo oder Linhartove dvorane v Cankarjevem domu zasedel Benč, ob obujanju spominov pa se bodo glasbeniku, ki ga glasba sprva sploh ni zanimala, odločal pa se je tudi med slikarstvom in športno kariero, pridružili številni glasbeni prijatelji - ob pevcu bosta rapala Murat in Jose, v prvotni zasedbi pa bo nastopila tudi Benčeva skupina September, ki jo je leta 1975 ustanovil skupaj s Tihomirjem Popom Asanovićem.

Zasedba je bila odmevna tudi v mednarodnem prostoru. V obdobju od 1976 do 1979 so gostovali v Sovjetski zvezi, Belgiji, Italiji, na Kubi, v Nemčiji, Franciji in v ZDA, kjer so posneli svojo drugo ploščo z naslovom Domovino moja. Poslovilni koncert so člani skupine September odigrali novembra leta 1979, leta 2003 pa so izdali album The Best Of September. Tedaj se je skupina prvič po razhodu znova zbrala in koncertirala v Pulju, Portorožu, na Lentu ter v ljubljanski Hali Tivoli, skupaj s priznanimi Deep Purple.

Leta 1948 rojeni Janez Bončina - Benč je na glasbenih odrih dejaven od sredine 60. let, ko je s Tomažem Domiceljem v skupini Helioni opozoril na svojo nadarjenost, s skupino Mladi levi pa se je zapisal med pionirje slovenskega pop-rocka. V 70. letih je bil med drugim dejaven v zasedbah The Generals, rockzasedbi Srce, zasedba September pa je v tistem času veljala za neke vrste ambasadorja jugoslovanskega rocka v svetu.

Bončina je leta 1983 izdal samostojni album Ob šanku, leta 1988 pa se je pridružil udarni zasedbi Mash, ki se je pozneje preimenovala v YUNK - Junaki Nočne Kronike. Na začetku devetdesetih let je sledilo akustično obdobje, leta 1994 pa se je priključil pisani glasbeni družbi Sedem veličastnih, katere del so med drugimi bili Vlado Kreslin, Tomaž Domicelj, Jani Kovačič, Zoran Predin in Peter Lovšin.

Po koncu akustičnega obdobja se je Bončina vrnil k rocku in skupaj z vrhunskimi glasbeniki koncertiral v Sloveniji in tujini ter posnel album Staro vino. Dve leti pozneje se je lotil glasbenih projektov z Big Bandom RTV Slovenija, po izidu z zlatim petelinom nagrajenega albuma Bendologija leta 1999 pa so se Benč & Prijatelji podali na uspešno koncertno turnejo.

Benč združil generacije
Po obdobju številnih sodelovanj in uspešnih albumov je Bončina leta 2008 presenetil, ko se je podal v vode hip-hopa in rapa ter z uspešnico Nazaj združil več generacij. Leta 2009 je v sodelovanju s Trkajem v raprazličici posnel še skladbo Ta noč je moja. Skladbi, druga v angleški različici, sta se znašli na njegovem albumu Sol, poper in sanje iz leta 2010, na katerem je spretno združil predelave svojih preteklih uspešnic z novimi kompozicijami.

40-let ustvarjanja Janez Bončina - Benča