Poslovnež Richard Lugner vsako leto na ples povabi slavno spremljevalko. Letos je ta čast pripadla danski igralki in manekenki Brigitte Nielsen. Foto: EPA
Poslovnež Richard Lugner vsako leto na ples povabi slavno spremljevalko. Letos je ta čast pripadla danski igralki in manekenki Brigitte Nielsen. Foto: EPA
Dunajski operni ples - veličasten dogodek ali parada kiča?

Operni ples, ki sta ga odprla francoski dirigent Georges Pretre in romunska sopranistka Angela Gheorghiu in predstavlja vrhunec dunajske plesne sezone, bo tokrat že 56. priložnost za glasbo, ples, predvsem pa druženje in nastavljanje fotografskim objektivom.

Oglejte si tudi prispevek Lojzeta Kosa o Opernem plesu.
Za glasbeni del je v poslopju dunajske opere letos poskrbel 87-letni Pretre, ki je dirigentsko paličico med drugim leta 2008 in 2010 že vrtel na znamenitem novoletnem koncertu dunajskih filharmonikov. Občinstvu je Pretre ponudil uverturo iz Rossinijevega Seviljskega brivca, arijo Habanera iz Bizetove Carmen in skladbo I Could Have Danced All Night iz Loewejeve My Fair Lady - slednji dve je odpela Gheorghiujeva. Poleg tega so med drugim plesalci dunajskega baleta na glasbo Johanna Straussa odplesali koreografijo Francoza Pierra Lacotta.

Združeni estrada in politični vrh
Pri dunajskem opernem plesu gre predvsem za družabni dogodek politične in zvezdniške smetane. Največ pozornosti vsako leto pritegne avstrijski poslovnež Richard Lugner, ki je letos gostil nekdanjo filmsko zvezdnico Brigitte Nielsen in nekdanjega filmskega Jamesa Bonda, sira Rogerja Moora. Lani je z Lugnerjem na ples prišla razvpita Berlusconijeva Ruby.

Drugi gostje so bili za fotografske objektive morda kanček manj zanimivi, a ne gre spregledati, da se je plesa udeležila tako rekoč polovica avstrijske vlade skupaj in tudi predsednik Heinz Fischer. Med drugim pa so pričakali tudi prvega moža ZN-a Ban Ki Muna in švedskega zunanjega ministra Carla Bildta.

Avstrijski kancler Werner Faymann je po napovedih avstrijske tiskovne agencije APA gostil hrvaškega premierja Zorana Milanovića s soprogo. Dunajski župan Michael Häupl pa je na galadogodek povabil nekdanjega ljubljanskega kolega, predsednika Pozitivne Slovenija Zorana Jankovića, prav tako s soprogo.

Dogodek je neposredno predvajala avstrijska televizija, na samem prizorišču pa naj bi ga spremljalo kakih 6.000 ljudi. Udeležba na znamenitem plesu pa ni poceni - cena vstopnic se začenja pri 250 evrih, za ložo pa je treba odšteti tudi 18.500 evrov.

Dunajski operni ples - veličasten dogodek ali parada kiča?