Na prestolu letos spet sedi Primorka, saj s tistega konca Slovenije, natančneje iz Vipave, prihaja tudi vinska kraljica 2009 Karolina Kobal, ki je novo vinsko kraljico Andrejo (na fotografiji) navdušila s preprostostjo, optimizmom in pozitivno energijo. Foto: Ludvik Kramberger
Na prestolu letos spet sedi Primorka, saj s tistega konca Slovenije, natančneje iz Vipave, prihaja tudi vinska kraljica 2009 Karolina Kobal, ki je novo vinsko kraljico Andrejo (na fotografiji) navdušila s preprostostjo, optimizmom in pozitivno energijo. Foto: Ludvik Kramberger

Vino je krepčilo, zdravilo, nam daje voljo, veselje, nas potolaži, a včasih se ne zavemo, da nas lahko tudi grešno zapelje.

Andreja Erzetič
Andreja Erzetič in Janez Erjavec
Andreja na kronanju v družbi organizatorja, direktorja Pomurskega sejma Janeza Erjavca. Foto: Ludvik Kramberger

Dragi Slovenci, poglejmo resnici globoko v oči in si dopovejmo, da je pijača, ki vsebuje alkohol, narejena za zmerno uživanje in ne za pogubo in iskanje nesreč.

Andreja Erzetič

Včasih, še posebej ob napornih dnevih, si kozarček dobrega vina rada privoščim tudi ob koncu dneva, saj v zmernih količinah ugodno vpliva na moje psihično in fizično počutje ter zdravje.

Andreja Erzetič
Andreja Erzetič
V naši prelepi vinorodni deželi, kjer imamo izjemno bogato tradicijo vinarstva, bi morali pitje alkohola in vožnjo bolj uspešno ločiti. Vse preveč ljudi namreč vino najprej poveže z alkoholizmom, kar je posledica tega, da premalo vemo o vinu in o kulturnem pitju, opozarja nova vinska kraljica. Foto: Ludvik Kramberger
Vinska kraljica Slovenije je predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele ter poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine. Foto: Ludvik Kramberger

14. januarja smo dobili že 14. vinsko kraljico Slovenije. V Radencih so za novo kraljico žlahtne kapljice okronali 24-letno Andrejo Erzetič, ki prihaja iz Goriških brd. Vinska kraljica Slovenije je predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele ter poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine.

Z novo vinsko kraljico se je pogovarjal tudi MMC.


Naslov vinske kraljice vam je gotovo v čast, z njim pa ste verjetno dobili tudi kar nekaj dolžnosti in obveznosti?
S trto in vinom sem odraščala in pri tem vedno uživala, sploh pa sem vedno posvečala veliko pozornosti medijem, ko se je pisalo in govorilo o vinskih kraljicah. Globoko v sebi sem vedno želela, da bi nekoč postala ena izmed njih. Z dobro voljo, trudom in znanjem mi je to uspelo in sploh mi je v veliko čast, da sem prva Brika, ki nosim ta častni naziv.

Vinska kraljica Slovenije je predstavnica Slovenije, slovenskega vinogradništva in vinarstva. Moja naloga je, da s svojo pojavnostjo simboliziram slovensko kulturo vinogradništva in vinarstva, pridobivam nove prijatelje, ki spoštujejo žlahtno kapljico, z namenom dvigovanja kulture pitja vin. Seveda ne smem pozabiti tudi na slovenski turizem in kulturno dediščino. Kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja si želim širiti predvsem med svojimi vrstniki. Mladi namreč prevečkrat posegajo po močnejših alkoholnih pijačah, po tovarniško ustvarjenih mešanicah alkohola, sladkorja in raznih aromatskih dodatkov. Te ponujajo le sladkobo in opoj, ne premorejo pa zgodb in duše, kakršno razkriva vino.

Kaj pričakujete od naslova, kakšno leto je pred vami?
Želim si novih poznanstev, čim več druženja z ljubitelji žlahtne kapljice, vinarji, bolje želim spoznati vinorodni deželi Podravje in Posavje ter njune vinorodne okoliše. Trta in vino sta moja sopotnika v življenju, zato si želim o njiju vedno več znanja in vem, da bom v tem letu to tudi nadgradila. Čaka me razgibano leto, a bom napela vse moči, da bom uspešno zastopala nacionalno vinsko krono v letu svojega kraljevanja in uspešno nadaljevala študij agronomije na Biotehnični fakulteti.

Kaj mislite, da je bilo tisto, s čimer ste prepričali žirijo, da je okronala ravno vas?
Žirijo sem prepričala s svojim znanjem in spoštljivim odnosom do žlahtne kapljice. Mislim, da sta jih navdušili tudi moja sproščenost in opisovanje naše prelepe vinorodne dežele Slovenije v italijanskem jeziku.

Kakšno je vaš sporočilo Slovencem, ki so znani po tem, da radi pogosto pregloboko pogledajo v (vinski) kozarec?
Vino je krepčilo, zdravilo, nam daje voljo, veselje, nas potolaži, a včasih se ne zavedamo, da nas lahko tudi grešno zapelje. V naši prelepi vinorodni deželi, kjer imamo izjemno bogato tradicijo vinarstva, bi morali pitje alkohola in vožnjo bolj uspešno ločiti. Vse preveč ljudi namreč vino najprej poveže z alkoholizmom, kar je posledica tega, da premalo vemo o vinu in o kulturnem pitju. Ne smemo pozabiti na to, kako plemenit sopotnik je lahko vino človeku in kako edino človek lahko to plemenitost neguje ali pa jo zapravi. In ker je predvsem zaradi nejasnosti, slabe obveščenosti in pomanjkljive vzgoje veliko nesporazumov na relaciji človek-vino, se moramo zavedati, da vino ne more pobegniti od človeka, človek pa se lahko vsak hip poslovi od njega pravočasno ravno zato, da bi se lahko še velikokrat srečevala kot prijatelja in ne kot nesrečnika.

Seveda ni nič narobe, če se nam včasih zgodi, da smo od vina "prešerne" volje. A na žalost veliko ljudi namreč ne pozna meje zmernosti pri pitju, kar pogosto vodi v odvisnost, ljudje postanejo bolj agresivni in se ne znajo obvladati. Zato, dragi Slovenci, poglejmo resnici globoko v oči in si dopovejmo, da je pijača, ki vsebuje alkohol, narejena za zmerno uživanje in ne za pogubo in iskanje nesreč. Sploh pa si ta žlahtna pijača zasluži veliko več spoštovanja in razumevanja, saj sta pridelovanje in uživanje vina del splošne človeške kulture in kulinarike.

Katera je vaša najljubša vrsta vina? Ob kakšnih priložnostih ga najpogosteje pijete?
Vsako vino je zame nekaj posebnega, saj v sebi nosi neko sporočilo, trud človeka, sonce in okus pokrajine, iz katerega prihaja. Zelo rada degustiram različna vina in se ob tem z mislimi preselim v deželo, iz katere vino prihaja. Najraje imam rebulo, zato sem si jo tudi izbrala za kraljičino vino. To je stara briška sorta, ki je v Brdih prisotna že iz rimskih časov in najbolj izraža briški značaj.

Vino je danes pijača, ki jo znanstveno lahko obravnavamo z več vidikov. Vino najraje degustiram ob hrani, saj zame predstavlja pravo kulinarično doživetje, ker zna okronati določene jedi. Včasih, še posebej ob napornih dnevih, pa si kozarček dobrega vina rada privoščim tudi ob koncu dneva, saj v zmernih količinah ugodno vpliva na moje psihično in fizično počutje ter zdravje.

Kot simboliko našega načina družabnega življenja pa ne smem pozabiti, da z vinom nazdravljam ob vseh priložnosti, kot so: rojstni dnevi, različne zmage, rojstvo otroka ...

Kaj pa kulinarika? Ste vešči priprave jedi?
Spomnila sem se na izjavo, ki so mi jo "Gerbičevci" izrekli ob sprejemu: "Nimamo kuhinj, imamo pa vinsko kraljico Slovenije." V času študija živim v Ljubljani, v študentskem domu na Gerbičevi. Edina slabost našega doma je ta, da nimamo kuhinj. Nekateri imamo kuhalnike, tako da si pripravimo tradicionalno študentsko hrano - "pašto"! Tega pa si ne morem privoščiti doma. V času dela na kmetiji si delo razdelimo in seveda tudi "kuharija" pride na vrsto. Zelo rada se učim od moje none Pepce, saj je izvrstna kuharica in nas vse domače vedno znova preseneča. Če pa se lotim kakšnih specialnih jedi, pa kar na spletu obiščem "kulinarično Slovenijo".

Vaša predhodnica Karolina Kobal nam je zaupala, da sta se spoznali in se posvetovali. Kakšna je bila tema vajinega prvega pogovora, vam je dala kakšen nasvet?
Karolina je krasna punca in me je zelo navdušila z njeno preprostostjo, optimizmom in pozitivno energijo. Dala mi je veliko napotkov in mi vlila veliko samozavesti. Sem namreč take vrste osebnost, da sem včasih premalo prepričana vase in v svoje sposobnosti. Od 10. januarja, ko mi je Miran Mate sporočil, da me je žirija izbrala za vinsko kraljico Slovenije, tega občutka ne poznam več. Kjer je volja, tam je pot, in če si v življenju nekaj močno želiš, ti enkrat tudi uspe, samo verjeti moraš v to.

Vino je krepčilo, zdravilo, nam daje voljo, veselje, nas potolaži, a včasih se ne zavemo, da nas lahko tudi grešno zapelje.

Andreja Erzetič

Dragi Slovenci, poglejmo resnici globoko v oči in si dopovejmo, da je pijača, ki vsebuje alkohol, narejena za zmerno uživanje in ne za pogubo in iskanje nesreč.

Andreja Erzetič

Včasih, še posebej ob napornih dnevih, si kozarček dobrega vina rada privoščim tudi ob koncu dneva, saj v zmernih količinah ugodno vpliva na moje psihično in fizično počutje ter zdravje.

Andreja Erzetič