Foto: Saša Despot, Mediaspeed
Foto: Saša Despot, Mediaspeed

Prešerno poletje bo s svojim prvim samostojnim koncertom ob izdaji glasbenega prvenca ta četrtek odprl smučarski skakalec Žiga Jelar, ki je na koncert povabil tudi celo vrsto znanih glasbenikov. To so Žan Serčič, Ansambel Saše Avsenika, Grega Skočir, Rok Ferengja, Jan Plestenjak, Monika Avsenik, Bojan Cvjetićanin in Fehtarji.

Kot je povedal Jelar, je vesel, da so se vsi ti gosti odzvali njegovemu vabilu. "Gre za ljudi, ki so vplivali tudi na mojo glasbeno kariero," je pojasnil, prepričan, da bodo s takšno združbo glasbenikov iz vse Slovenije lepo odprli koncertno sezono na gradu Khislstein.

V letnem gledališču Khislstein se bo to poletje sicer zvrstilo kar 18 koncertov. Med drugim bo ob 20-letnici svojega glasbenega ustvarjanja nastopil Gal Gjurin, ob 40-letnici delovanja Prljavo Kazalište, nastopili bodo tudi Laibach, Vlado Kreslin in Mali Bogovi, Bajaga & Instruktori, MRFY, Batista Cadillac, Big Foot Mama, Magnifico in MI2. Na dvorišču pod grajsko lipo pa se bodo med drugim predstavili Duo Silence, Vasko Atanasovski, Nuška Drašček, Janez Bončina - Benč in Manca Izmajlova.

Kot je na novinarski konferenci v Kranju povedal župan Matjaž Rakovec, je bilo lani poleti v Kranju res veselo, s številnimi kulturnimi, glasbenimi in športnimi prireditvami ter festivali. Letos pa v poletje vstopajo tudi z laskavim nazivom evropske destinacije odličnosti, ki je mestu prinesel precejšnjo prepoznavnost po Evropi, zato si obetajo še večji obisk.

Vse prireditve so sicer v prvi vrsti namenjene Kranjčanom, ki imajo tako veliko priložnosti, da si polepšajo poletje, je poudaril Rakovec. Že lani pa se je izkazalo, da na dogodke radi prihajajo tudi obiskovalci iz vse Slovenije in to priložnost dostikrat izkoristijo tudi za turistični obisk Kranja. Da bi jih k temu še bolj spodbudili, bodo letos imetnikom vstopnic za prireditve ponudili popust na turistične storitve.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je prepričan, da bodo številne kulturne, športne in kulinarične prireditve tudi letošnje poletje v Kranj pritegnili ogromno število obiskovalcev vseh generacij. Od 1. junija do 16. septembra se bo namreč zvrstilo več kot 150 dogodkov, ki jih bo pripravilo 15 organizatorjev.

Malovrh je omenil koncerte v letnem gledališču Khislstein, glasbene večere pod Grajsko lipo, četrtkove filmske večere na Vovkovem vrtu, torkove kulturne vdihe s predstavitvijo poezije in proze ter petkova druženja na Glavnem trgu.

Dogajanje bo popestrilo tudi več festivalov, in sicer bienale tekstilne umetnosti BIEN, festival sodobne odrske umetnosti Kalejdoskop, sklop prireditev Kr-kult-ura, igralski filmski festival Krafft, Teden mladih, SubArt festival, Kranfest, Jazz Kamp Kranj, Kranj Foto Fest ter festival za mesto in klavir Pianopolis. Jeseni bosta na vrsti še festival neukročenega verza Medvrsticami in mednarodni festival likovnih umetnosti.

VN Kranja, mednarodni turnir v odbojki na mivki ...
Med športnimi prireditvami se bodo zvrstili kolesarska Velika nagrada Kranja, mednarodni turnir v odbojki na mivki in uradni dogodek za amaterske kolesarje iz serije dogodkov Tour de France v Sloveniji. Že to nedeljo bo v Kranju potekal 12-urni tek I feel Slovenia12RUN. Odvilo se bo tudi več kulinaričnih dogodkov od Festivala piva in kranjske klobase do Kranjske dolge mize.

Poleti v Kranju kar 200 dogodkov