Foto: Osebni arhiv Zorana Predina
Foto: Osebni arhiv Zorana Predina

Zasedba Lačni Franz je od leta 1979 do 1994 posnela devet albumov in štiri kompilacije, ki so jih člani zasedbe z nenehnim nastopanjem predstavili v vseh republikah nekdanje Jugoslavije. Letos se bodo na FKK-ju predstavili v pomlajeni zasedbi, ki jo sestavljajo Zoran Predin, Anej Kočevar, Luka Čadež, Boštjan Artiček in Tine Čas.

V četrtek bo na sporedu zaporedje pripovedi in impresij iz slovenske mitologije Žetev in kletev, ki skozi dva igralca raziskuje osupljive pokrajine, skrivnostna bitja in krvoločne like, ki tlijo v slovenski podzavesti. Avtorja besedila in igralca sta Eva Stražar ter Urban Kuntarič.

Isti večer bo nastopila tudi skupina Karavana, ki je nastala pred dobrima dvema letoma. Po besedah organizatorjev jo sestavlja nenavaden septet študentov vseh treh ljubljanskih akademij, ki prisegajo na akustiko, v svojih skladbah pa se poigravajo z različnimi glasbenimi žanri, od avtorskih etnopopevk, prek gipsy swinga do šansonov.

V petek bo v novi avtorski predstavi Psiho Jaše Kocelija, za katero je besedilo napisal Davorin Lenko, nastopil Domen Valič. Psiha, ki je nastal v produkciji Gledališča Glej, so med drugim navdihnili film in roman Ameriški psiho, liki in dela Teda Bundyja, Metoda Trobca ter nekaterih drugih serijskih morilcev. "In seveda bolestna lepota slovenske glasbe iz osemdesetih," so zapisali organizatorji festivala.

S tretjo ploščo POP se bo na festivalu predstavila zasedba Čao Portorož. Po pisanju organizatorjev "zasedba podivjanemu rokenrolu in sladkosti indie rocka sedaj dodaja elektronske zasuke, ki jih narekujejo odločni udarci ritem mašine in nalezljive sintovske linije".

Čao Portorož Pop

V petek in soboto bo umetnica Zvezdana Novaković vodila delavnico grlenega petja. Na delavnici bodo zainteresirani spoznavali tehniko odprtega grlenega petja slovanskih in balkanskih narodov in se med drugim posvetili ornamentiranemu petju.

Zadnji festivalski dan se bo začel z literarnim zajtrkom s pisateljicama in prijateljicama Veroniko Simoniti in Mirano Likar Bajželj. Veronika Simoniti je letos za roman Ivana pred morjem prejela kresnika, Mirana Likar Bajželj pa ima korenine v Kostanjevici in domačini še vedno v vsakem njenem romanu najdejo tudi svoje zgodbe, so zapisali pri mladinskem društvu.

Sledil bo avtorski projekt Gejm v režiji Žige Divjaka, ki preizprašuje vlogo in odgovornost Slovenije in njene mejne politike za življenje ter usodo ljudi na begu. Naslov prihaja iz angleške besede game (igra). Producentka in vodja predstave je Tina Dobnik, v zasedbi so Primož Bezjak, Sara Dirnbek, Maruša Oblak, Matej Puc in Vito Weis.

Festival se bo končal z nastopom zasedbe Same babe, ki je nastala spomladi leta 2003, da bi sodelovala na literarni večerji, posvečeni pesniku Janezu Menartu. Nastopila je na vseh pomembnejših šansonjerskih, etno in sorodnih festivalih v Sloveniji in izdala tri albume.