Tudi mladinska navijaška skupina Žabice se bo pomerila s svetovno konkurenco. Foto:
Tudi mladinska navijaška skupina Žabice se bo pomerila s svetovno konkurenco. Foto:
Članice plesne navijaške skupine Divas.

Slovensko delegacijo bosta med 23. in 26. aprilom v Orlandu na svetovnem prvenstvu navijaških skupin poleg Belih zmajev zastopali še članska plesna skupina Divas in mladinska navijaška skupina Žabice. Kot je za MMC povedal Uroš Petan, generalni sekretar Cherleading zveze Slovenije, pa bosta slovenske barve v Ameriki predstavljala še navijaški par v kategoriji Cheerleding partnerski dvigi in ženska peterica v kategoriji Cheerleading skupinski dvigi.

Na Cherleading zvezi Slovenije upajo, da bodo tekmovalci čim bolje zastopali barve Slovenije. "Želimo si, da bi bili na primer najboljši izmed evropskih navijaških skupin, saj te bolj poznamo, sicer pa je to za nas naše največje tekmovanje do zdaj," je povedal Petan, ki smo ga ujeli na poti čez Atlantski ocean.

Navijaške skupine v Sloveniji že 10 let
Slovenska navijaška zveza je tudi članica Mednarodne navijaške zveze (International Cheer Union), ki je bila ustanovljena lani. Želijo si povezati "cheerleaderje" po vsem svetu, promovirati navijanje kot šport in ga vključiti v olimpijski program. V enem letu se je mednarodni zvezi pridružilo kar 60 državnih navijaških zvez z vseh celin.

"To bo tekma, kot je še ni bilo. Ponosni smo, da se lahko predstavimo in s tem pišemo zgodovino slovenskega 'cheerleadinga'," pa je pred odhodom na svetovno prvenstvo dejal predsednik Cheerleading zveze Aljaž Britvič in dodal, da nihče ne ve, kaj pričakovati, saj se tako raznoliki narodi še nikoli niso pomerili med seboj. "Vse od Argentine do Ugande, vmes pa eksotične dežele, kot sta Barbados in Gvatemala, do sosednjih Avstrije in Italije," je sklenil.

A. M.