Želodkov festival je v Hrastnik prinesel mladostniško energijo. Foto: Aleš Zupanc
Želodkov festival je v Hrastnik prinesel mladostniško energijo. Foto: Aleš Zupanc
Želodkov festival
Koncept festivala ne navdušuje le domačinov, vedno več gostov prihaja tudi od drugod. Foto: Aleš Zupanc
Želodkov festival
Na festivalu je nastopil tudi Adi Smolar. Foto: Aleš Zupanc

Hrastniški Želodkov festival je namenjen otrok in njihovim staršem ter njihovemu druženju. Vsi dogodki na festivalu so brezplačni, organizatorji pa v želji, da bi se festivala lahko udeležili res vsi, tja ne vabijo različnih prodajalcev balonov in sladkorne pene, ki staršem praznijo denarnice.

Pet let že društvo Želodki na Dolu pri Hrastniku v začetku septembra pripravlja otroški Želodkov festival. Njegov namen je predvsem zabava za najmlajše in druženje s starši in vrstniki. "Na Želodkovem festivalu se najde za vsakogar nekaj, in kar je najpomembneje - vsa doživetja, predstave in atrakcije za otroke so brezplačne," je razložil podpredsednik društva Želodki Damjan Pap.

Ker festival pripravljajo v regiji, kjer je brezposelnost velika in zato tudi vse večja socialna izključenost, sta njihovo glavno vodilo ravno vključevati otroke v družbeno dogajanje in želja, da se festivala lahki udeležijo res vsi otroci, ne glede na gmotni položaj staršev.

"Na Želodkovem festivalu še vedno velja, da je to prireditev, na kateri ni sladkorne pene, pokovke in helijevih balonov, čeprav nas vsako leto pokliče več prodajalcev s to ponudbo. Staršev nočemo še dodatno obremenjevati s tem in jim iz žepov jemati težko prisluženih evrov za bolj ali manj nepotrebne stvari, katerim pa se otroci težko uprejo," je pojasnila članica društva Kristina Cušin Medvešek.

Vsako leto pripravijo pester animacijski in glasbeni program, na letošnjem festivalu, ki je potekal v soboto, je zaigral tudi Adi Smolar. Ne manjkajo pa niti risani junaki, v soboto sta v Hrastnik prišla tudi Maša in medved. Koncept festivala ne navdušuje le domačinov, vedno več gostov prihaja tudi od drugod.

"Veseli nas, da smo čedalje bolj prepoznavni tudi zunaj občinskih meja. Obiskovalci prihajajo na festival vse od Kranja, Ljubljane in do Krškega. Seveda pa še vedno prevladujejo Zasavci," je povedal Pap.

Kljub vse večjemu obisku pa ostajajo zvesti svojemu prvotnemu konceptu festivala. "Seveda je še nekaj prostora za nadgradnjo, vendar smo Želodkov festival pripeljali skoraj do skrajne meje, ko ga še obvladujemo tako logistično s prostovoljnim delom kot tudi finančno s sredstvi občine, sponzorjev in članarin. Širitev bi zahtevala komercializacijo festivala, ampak mislim, da v to ne bomo šli, saj bi prireditev izgubila dušo," je pojasnil predsednik društva Jani Medvešek.

Organizacija festival temelji predvsem na prostovoljnem delu. "Organizacijsko je festival vsako leto večji zalogaj. Prav nam pride vsak par rok pri organizaciji. Sveže ideje pa so dobrodošle tudi za vse druge naše prireditve, ki jih pripravljamo vse leto, zato pozivam vse zainteresirane, naj se nam pridružijo - odprti smo prav za vse," je povabil nove člane društva Pap, saj so po koncu letošnjega že pri organizaciji festivala prihodnje leto.