Ženska leta je postala Polona Lah. Foto: BoBo
Ženska leta je postala Polona Lah. Foto: BoBo

Za naslov ženska leta 2018 so se potegovale kandidatke, ki se po pojasnilu revije Zarja "lahko pohvalijo s pozitivnimi lastnostmi, prizadevanjem za boljši svet, pokončno držo ali uspešnostjo na svojem področju".

Naslov ženske leta je po izboru bralcev revije Zarja, ki stoji za projektom, pripadel Poloni Lah, vodji projektov v domu starejših Danice Vogrinec Maribor, v katerem deluje tudi Večgeneracijski center Štajerska. Polona Lah je skupaj s sodelavci organizirala brezplačno počitniško varstvo za sedemsto šolarjev kar v domu, ki je bil lani izbran za najboljšo tovrstno ustanovo v Evropi.

V prostem času po pisanju revije Zarja vodi Mladinsko gledališko skupino Kulturnega doma Pekre – Limbuš. Poleg tega je tudi predana humanitarka in ena redkih, ki si upajo javno povzdigniti glas proti politiki, ki ne deluje v dobro državljanov. Z odprtim pismom zgrožene Slovenke je opozorila na revščino slovenskih otrok.

"Prepričana sem, čeprav je morda videti drugače, da je Slovenija polna srčnih, pametnih, zrelih, odkritih ljudi, ki smo sposobni zagotoviti, da bomo skupaj živeli v miru, da se bomo skupaj postarali, in da bo življenje, ko bomo stari 70, 80 ali 90 let, še vedno lepo," je ob sprejemu nagrade, unikatnega kipca umetnice Ljubice Ratkajec Kočica, povedala Polona Lah.

Devet izjemnih žensk

Bralci revije Zarja so letos izbirali med devetimi kandidatkami. Med nominirankami so bile poleg Polone Lah še Alenka Artnik, potapljačica, ki se je spustila do svetovnega rekorda, Sonja Bezjak, sociologinja, ki se je angažirala za rešitev Mure, režiserka Špela Čadež, sicer članica Akademije za filmsko umetnost in znanost, Anuška Delić, novinarka s Pulitzerjevo nagrado, Marjana Kamnik, vodja doma starostnikov, otroška psihiatrinja Anica Mikuš Kos, prostovoljka Rdečega križa Nuša Rustja ter medicinska sestra in članica Zdravnikov brez meja Mateja Stare.

Kandidatke za žensko leta 2018 je v predsedniški palači sprejel tudi Borut Pahor. Foto: BoBo
Kandidatke za žensko leta 2018 je v predsedniški palači sprejel tudi Borut Pahor. Foto: BoBo

Prireditve, ki je potekala v SNG-ju Opera in balet Ljubljana, sta se udeležila tudi predsednik republike Borut Pahor in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.