Rebeka in Langa: Kateri premore več (zmagovitega) patosa? Foto: MMC RTV SLO
Rebeka in Langa: Kateri premore več (zmagovitega) patosa? Foto: MMC RTV SLO
Rezultati glasovanja v superfinalu
Črno na belem: rezultati telefonskega glasovanja v superfinalu. Foto: MMC RTV SLO
Rebeka po zmagi
Največji nasmehi po razpletu telefonskega glasovanja. Foto: MMC RTV SLO
Langa - peš v Beograd
Navijači Lange bi se v Beograd odpravili kar peš. Foto: MMC RTV SLO
Langa in Civili: Za svobodo divjega srca
Zmagovalna pesem Eme

Številke so sledeče: finale: Vrag naj vzame (Rebeka Dremelj) - 56.823 glasov, Za svobodo divjega srca (Langa in Civili) - 56.428 glasov. Tesneje skorajda ne gre. In rezultati prvega kroga glasovanja? Nekdanja misica Rebeka je prejela 12.665 glasov, romska skupina Langa pa kar 21.193.

O rasizmu in Slovencih
"Po moje sta dve možnosti, zakaj smo izbrali Rebeko. Ali smo Slovenci tako neumni in ne vemo razbrati, katera pesem ima možnosti na Evrosongu, ali pa se je še enkrat pokazal slovenski rasistični značaj, češ cigani pa že ne bodo predstavljali Slovenije. Žalostno, človeka mika, da bi se izselil," piše na MMC-jevem forumu uporabnik aovsenjak.

"Kaj pa, če smo Slovenci izbrali to pesem zato, ker nam je najbolj všeč, brez misli na to, ali bo imela kakšne šanse na Eurosongu? In to, da je bila Langa v superfinalu, tudi ne bi bilo možno, če bi bili Slovenci tako rasistični," odgovarja na očitke forumaš San.

Radič: Zmagala je Rebeka.
"Bilo je telefonsko glasovanje. In zmagala je Rebeka Dremelj," ni bil navdušen nad MMC-jevimi vprašanji o morebitnem novem Eminem škandalčku urednik Eme Aleksander Radič.

O ksenofobnih komentarjih smo povprašali tudi Marlenno, članico nekdanje zmagovalne skupine Sestre. "To je vedno bilo in je bolano. Je tipično človeško in je pri Slovencih še bolj izrazito, ker smo majhen narod, nimamo kulture sobivanja v velikih družbah, na to vpliva tudi Cerkev."


Marlenna je za MMC še povedala, da ji je bila prva trojica zelo všeč. "Prva trojica je najbolj izstopala, sicer pa je bila letošnja Ema zelo klavrna."

Burna razprava na forumu
Ni treba posebej poudarjati, da se je iz celotne zadeve na forumu in v komentarjih pod včerajšnjo novico o izidih superfinala razvila burna razprava, ki je na dan privlekla vse rasistične in ksenofobične predsodke.

Ob pogledu na 500 vaših komentarjev, od katerih jih je bilo zaradi žaljive vsebine treba odstraniti četrtino, bi si človek mislil, da smo videli ponovitev zloglasne epizode Piramide, ko sta se udarila Zmago Jelinčič in romski svetnik Zoran Grm.

Kdo bi se bolje odrezal v Beogradu?
Dodatna tema za razprave je bil vidik preračunljivosti - s katero pesmijo bi imeli Slovenci več možnosti za vidnejšo uvrstitev v Beogradu. Flaska v komentarjih tako piše: "Ej folk, pa kaj vam ni jasno, kako fešto bi naredili LANGA IN CIVILI?? halo, Evrosong je v Beogradu, to bi bli glavni, tko bomo pa spet ena izmed mnogih zlajnanih pesmi in Rebeka bo lah šla v Beogradu samo še na čevape, ne pa v finale!"

Podobnih misli (a le bolj prepričljiv je bil tudi frderbar: "V Beogradu bi se definitivno bolje odrezala Langa, saj bi sigurno pobirala glasove balkanskih držav, ker je tudi komad pisan na kožo t. i. balkanskega melosa." Razgrete komentatorje, ki Rebekinemu komadu napovedujejo polom v srbski prestolnici, so nekateri mirili, tako roksy_: "Pa kaj se vsi toliko sekirate glede Eme?! Pesem je daleč od tega, da bi bila slaba in stalno, ko gledam Eurosong, je veliko slabših od naših. Tudi velike države, kot so Anglija ... Pa se tam ne jočejo, kak jim delajo sramoto, tak kot vi!"

Anketa: 50-50
Razdvojenost se kaže tudi v rezultatih MMC-jeve spletne ankete, v kateri vas tokrat sprašujemo: Vam je všeč zmagovalna pesem Eme Vrag naj vzame? Ob 765 oddanih glasovih vas 24 odstotkov odgovarja pozitivno, da je bila Rebeka vaša favoritka, trije odstotki več pa vas pravi, da ste navijali za Lango. Še več vas je takih, ki vas Ema ne zanima (33 odstotkov).

Na forumu je število vpisov na temo Ema že preseglo število 32.000, med temami pa ste izpostavili težave z glasovanjem in očitke, da je bilo bodisi enemu bodisi drugemu superfinalistu za nekaj minut onemogočeno oddati glas, nekateri ste objokovali poraz vaših favoritk in poveličevali brhkost njihovega stasa, spet drugi pa ste ob poslušanju finalnih pesmi dobili nenadno željo po emigraciji iz naše podalpske deželice.

K. Sajovic

Langa in Civili: Za svobodo divjega srca
Zmagovalna pesem Eme