Na Trojanah po krofih diši vse leto, ne le v pustnem času. Foto: Uporabnik catelyn
Na Trojanah po krofih diši vse leto, ne le v pustnem času. Foto: Uporabnik catelyn
Trojane, krofi
Krofe dela 16 zaposlenih. Foto: Trojane d. d.
Trojane, krofi
'Trojane so preživele avtocestni infarkt, še več, iz njega smo prišli še trdnejši in poslovno uspešnejši,' pravi direktor podjetja. Foto: Trojane d. d.

Trojanski krofi so podobno kot blejske kremne rezine kulinarična znamenitost Slovenije. Prvi poskusi trojanskih gospodinj, da bi gostom ponudile nekaj drugačnega, segajo v leto 1961. "To so bili časi, ko so v vseh furmanskih gostilnah stregli domače klobase, golaže in jedi, ki so jih predelovali doma. Gospodinje iz gostišča "Pri Konšku" pa so svoje goste želele presenetiti s toplimi, svežimi, dišečimi sladicami in najbolj so se prijeli prav krofi," nam je pojasnil direktor zdajšnjega gostinskega podjetja Bojan Gasior.

Prihodnje leto bo minilo torej 50 let, odkar na Trojanah diši po krofih, in po besedah Gasiorja so krofi rasli z gostiščem oz. se je kmalu pokazalo, da gostišče raste zaradi krofov (v jubilejnem letu bodo najverjetneje scvrli 100-milijonti krof). Že pol stoletja je recept enak. Ker so krofi pripravljeni iz izključno naravnih sestavin (brez koncentratov), se seveda na letni ravni govori o več tonah sladkorja, moke, rumenjakov in marmelade.

Na dan prodanih od 3.000 do 23.000 krofov
Temu primerno so tudi številke prodanih krofov precej visoke, ki se spreminjajo glede na vremenske razmere in sezono. Na dan prodajo od 3.000 do 23.000 krofov ob različnih večjih priložnostnih. Od tega je še vedno več kot 90 odstotkov prodanih krofov "tradicionalnih" - z marelično marmelado, drugo pa so "novejše" različice - s čokoladnim, vanilijinim polnilom ...

Krofi premamijo turiste z vseh celin
Da slastne krofe (izdelujejo jih na tradicionalen način) dobijo vsi, ki si jih želijo, ves čas skrbi šestnajst zaposlenih, poleti pa poiščejo še kakšen dodaten par rok. Z odprtjem avtocestnega odseka Blagovica–Vransko pred petimi leti, ki je promet neposredno mimo gostišča speljal na avtocesto, se je struktura gostov precej spremenila."Trojane še vedno obiskujejo naši stalni gostje in turisti z vseh celin. Predvsem pa se je povečalo število enodnevnih in 'vikendturistov'," pojasnjuje Gasior.

Trojanski krofi ob bok blejskim rezinam
Malce za šalo smo sogovornika vprašali še, ali so trojanski krofi boljši od blejskih kremnih rezin, in dobili bolj diplomatski odgovor: "Težko bi rekli, kateri je boljši. Gre za dva prepoznavna artikla iz različnih krajev. Ne znamo si predstavljati, da bi z Bleda odšli brez slavnih blejskih rezin, tako tudi mi goste postrežemo s krofi. Tako blejske rezine kot trojanski krofi so neki sinonim za slovenski turizem in veseli nas, da oboji podiramo velike rekorde ob prodaji v zadovoljstvo naših potrošnikov."