Mario Galunič je povabila za vodenje letošnje popevke izjemno vesel, saj nekaj let ni vodil nobenega festivala. Foto: Žiga Culiberg
Mario Galunič je povabila za vodenje letošnje popevke izjemno vesel, saj nekaj let ni vodil nobenega festivala. Foto: Žiga Culiberg
Festival bo potekal v ljubljanski operni hiši. Foto: BoBo

Slovensko popevko imam še posebej rad, spremljam jo že, odkar vem zase, in počaščen sem, da bova z Mojco vodila popevko na njeno okroglo obletnico.

Mario Galunič
Mojca Mavec
Mojca Mavec Slovensko popevko spremlja že od rosnih let. Foto: Stane Sršen

Prva pesem, ki sem jo znala na pamet, je bila prva kitica Ježkove Srček dela tika taka, ki sem jo lahko ponavljala v nedogled, kot stara plošča.

Mojca Mavec
Sodelovanja z RTV Slovenija se veseli ravnatelj SNG Opere in baleta Mitja Bervar. Foto: Sandi Fišer

Tokrat izvajalci niso žrebali listkov s številkami, ampak so morali izbrati enega izmed albumov Zlati jubilej Slovenske popevke: 50 slovenskih popevk za 50 let. Vsak izmed albumov je imel na hrbtni strani napisano zaporedno številko, pod katero bodo glasbeniki nastopili na letošnji Slovenski popevki.

Nekateri izmed izvajalcev se žreba niso mogli udeležiti, zato so poslali svoje predstavnike, Aniki Horvat pa je preostala zadnja številka, ki je nihče ni izbral, saj svojega predstavnika ni imela. Zanimivo ji pripada ravno številka ena, tako bo na festivalu nastopila kot prva. Celotni vrstni red nastopajočih pa si lahko ogledate v spodnji tabeli.

Sodelujoče enote RTV Slovenija so upoštevale priporočilo strokovne komisije in sprejele odločitev, da na prireditev Slovenska popevka 2012 uvrstijo tudi dve rezervni skladbi. Tako se bo na Slovenski popevki 2012 predstavilo kar 14 skladb.

Slovenska popevka bo v soboto, 15. septembra 2012, ob 20. uri v SNG Opera in balet v Ljubljani, gledalci pa bodo lahko prenos spremljali na 1. programu Televizije Slovenija, 1. programu Radia Slovenija, Radiu Maribor, Radiu Koper in na spletnem portalu MMC RTV Slovenija.

Izvajalci se bodo potegovali za štiri nagrade: za nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo, za nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo, veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2012 za najboljšo skladbo v celoti in veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2012. Režiser prireditve je Peter Juratovec, scenografinja Tatjana Kortnik, kostumografinji Sonja Lužar in Svetlana Visintin, urednica pa je Dijana Štraus Svetlik.

Od Bleda do ljubljanske operne hiše
Na novinarski konferenci, ki jo je povezoval Andrej Hofer, so udeleženci spregovorili tudi nekaj besed o samem festivalu in njegovem prizorišču - ljubljanski operni hiši.

Vanja Vardjan je dejal, da so Slovensko popevko začeli leta 1962 na Bledu, 50. obletnico pa bodo proslavili v prostorih SNG Opera in balet Ljubljana, kar si štejejo v čast. Vardjan meni, da je prostor zelo primeren, saj je Slovenska popevka z leti postala pomemben del slovenske kulture, operna hiša pa predstavlja neki vrh kulture.

Prav tako je nad sodelovanjem z RTV Slovenija navdušen Mitja Bervar, ravnatelj SNG-ja Opera in balet, ki si želi, da bi operna hiša postala odprta tudi za druge kulturne dogodke, ne le za opero in balet. Tako se bo tam 15. septembra odvila Slovenska popevka 2012, ki jo bosta povezovala Mojca Mavec in Mario Galunič.

O voditeljski vlogi na jubileju festivala
"Odraščala sem ob slovenski popevki. Vem, to se hitro sliši površno, izrečeno mimogrede, kot rečeš, da si rasel gor na svežem kraškem zraku ali domači proseni kaši. Ampak ne, v naši hiši smo otroci resnično zgodaj slišali uspešnice slovenske glasbe - oče jih je prepeval, ko je bil dobre volje, teta Stana jih je igrala na klavir. V naša mlada življenja so vstopale brez jasnega vrstnega reda in letnice. Bile so z nami, ko smo praznovali rojstne dneve in praznike, bilo so tam, ko smo šli spat," je povedala Mojca Mavec.

"Prva pesem, ki sem jo znala na pamet, je bila prva kitica Ježkove Srček dela tika taka, ki sem jo lahko ponavljala v nedogled, kot stara plošča. Za čuda se do danes nisem naučila refrena! Znam samo tisto o srčku, kot prelep spomin na otroške dni. Ob 50-letnici festivala slovenske popevke sem malo žalostna - ker je jasno, da s popevko nikoli več ne bo, kot je bilo. Pa tudi vesela, ker sem lahko zraven, v prelepem ambientu, z orkestrom in ker so z nami še ljudje, ki nadaljujejo tradicijo popevke in pesmi posredujejo naprej, novim generacijam," je spomine obujala simpatična voditeljica.

Kako pa na svojo voditeljsko vlogo gleda Mario Galunič?
"Povabila za vodenje letošnje popevke sem bil izjemno vesel. In to iz več razlogov. Že nekaj let nisem vodil nobenega festivala, kar kljub svoji televizijski kilometrini malo pogrešam. To je namreč poseben občutek, posebno vzdušje in neprecenljiva izkušnja. In Slovensko popevko imam še posebej rad, spremljam jo že, odkar vem zase, in počaščen sem, da bova z Mojco vodila popevko na njeno okroglo obletnico. Vesel sem tudi, da bova po dolgih letih spet sodelovala, saj jo kot voditeljico in kolegico spoštujem, cenim in komaj čakam, da stopiva na oder ljubljanske Opere. Lahko pa izdam še nekaj: slišal sem vse pesmi letošnjega festivala in upam si napovedati, da bo to večer dobre glasbe, super izvajalcev, da bo 15. september pravi popevkarski praznik in zato vabim vse prijatelje slovenske zabavne glasbe, da si vzamejo čas in si ogledajo prenos iz najlepše slovenske dvorane."

NaslovIzvajalecAvtor glasbeAvtor besedila
1.NARAVNOAnika HorvatTomislav Jovanović - TokacAnika Horvat
2.MANJ JE VEČGašper RifeljMatjaž JelenLeon Oblak
3.KO SI ŠLASergej ŠkofljanecTadej VasleTadej Vasle
4.LJUBLJENADarja ŠvajgerAleš KlinarAnja Rupel
5.ZDAJSlavko Ivančić in Manca IzmailovaGaber RadojevičMiša Čermak
6.ČUDOVIT JE SVETLea SirkLea SirkLea Sirk
7.ZGORAJ BREZKatarina MalaMarko GregoričMarko Gregorič
8.KDO ŠE VERJAMENina Pušlar in Stiški KvartetMatjaž VlašičUrša Vlašič
9.TI PRIHAJAŠMatevž Šalehar – HamoMatevž Šalehar – HamoMatevž Šalehar – Hamo
10.SEDEM DNIOmar NaberOmar NaberTina Muc
11.KO TE NIIva StaničTone HrabarSrečko Čož
12.NAJ NAMA SODI LE NEBONuša Derenda in Marko VozeljMatjaž VlašičMarko Vozelj
13.KAJ JE Z MANO?Anja BašEdvin FlisarDiana Lečnik
14.ŠE MALORudi BučarRudi BučarRudi Bučar

Slovensko popevko imam še posebej rad, spremljam jo že, odkar vem zase, in počaščen sem, da bova z Mojco vodila popevko na njeno okroglo obletnico.

Mario Galunič

Prva pesem, ki sem jo znala na pamet, je bila prva kitica Ježkove Srček dela tika taka, ki sem jo lahko ponavljala v nedogled, kot stara plošča.

Mojca Mavec