Na štartu si je vsaka tekmovalka želela izbojevati čim boljši položaj. Foto: RTV SLO
Na štartu si je vsaka tekmovalka želela izbojevati čim boljši položaj. Foto: RTV SLO
Zmagovalka teka Cita Cvirn
Bojevit štart na tekmi v visokih petah

Teka v središču Ljubljane se je udeležilo 33 tekmovalk, potegovale pa so se za 1.000 evrov nagrade.

Večina jih je priznala, da si želijo dobiti glavno nagrado, a večina se je prireditve udeležila predvsem zaradi zanimive zasnovanosti dogodka. Zmagovalka je postala Cita Cvirn, kar pa ni popolno naključje, saj mlada Ljubljančanka trenira gorski tek in tek na srednje proge.

Cita je razdaljo od Robbovega vodnjaka pa do Prešernovega trga pretekla v 18,8 sekunde. Dejala je, da bi se naslednje leto takoj spet udeležila tega dogodka, saj bi bilo zmagati dvakrat zapored še posebej dobro. Mogoče so ji pri zmagi malo pomagale atletske izkušnje, a vseeno meni, da je tek v petah nekaj povsem drugačnega kot običajni tek. Nad zmago je bila presenečena, saj v zasebnem življenju ne nosi pet.

Denarne nagrade ne bo porabila za nakup čevljev z visokimi petami, kot bi pričakovali, ampak za nakup superg. Pravi, da se v njih počuti bolj domače, saj je v petkah tekla prvič.

Tudi v Rusiji so tekli
Podobno tekmovanje v Rusiji organizirajo že več let, letos je istočasno potekalo v petih mestih. Ruske ženske so znane, da zelo skrbijo za svoj videz, nosijo visoke pete in so rade videti lepo, ne glede na to, ali pri tem trpijo. Tudi one so prejele denarno nagrado, ki pa so jo lahko porabile v kateri koli modni trgovini.

V Amsterdamu so še bolj pogumni
Na Nizozemskem pa so šli še korak dlje. Kar 150 žensk in celo en moški so se udeležili hitrega teka v visokih petkah - po tlakovani mestni ulici v Amsterdamu. Ker pa je ta tek še bolj nevaren, so se nekateri udeleženci odločili dodatno zavarovati in so se na tek podali s čelado. Njihova prvouvrščena je prvič obula pete, kaj šele, da bi v njih tekla.

Organizatorji prireditve v Ljubljani so tek v visokih petah priredili prvič, a so se že odločili, da ga naslednje leto ponovijo. Nad prireditvijo so bili navdušeni tudi mimoidoči.

Zmagovalka teka Cita Cvirn
Bojevit štart na tekmi v visokih petah
Ker čevlji z visoko peto in trenirka ne sodijo skupaj, se je večina mladih dam še posebej uredila. Foto: RTV SLO
Zmagovalka Cita Cvirn je dejala, da je bil na celotni progi najtežji štart, saj je bila tam gneča največja in si je bilo zelo težko izbojevati svoj prostor. Foto: RTV SLO
Popolnoma novi čevlji, ki jih je zmagovalka kupila prav za to prireditev, so ji očitno prinesli srečo. Foto: RTV SLO
Predlagamo izziv za naslednje leto: tek v visokih petah po granitnih kockah. Foto: RTV SLO
Pogoj za nastop na prireditvi so bili čevlji s peto, ki ni smela biti nižja od osmih centimetrov in širša od dveh centimetrov. Foto: RTV SLO
Zmagovalka teka v visokih petah Cita Cvirn, katere pete so bile visoke osem centimetrov, in dekle z najvišjimi petami, ki sicer ni doseglo tako dobrega rezultata, a njene pete so bile višje od desetih centimetrov. Foto: RTV SLO