Kot je povedal Bulič, se sam ni nikoli preizkusil v vlogi žiranta na lepotnih izborih, čeprav smo njegovo ime večkrat lahko zasledili na različnih glasbenih tekmovanjih. Foto: Stane Sršen
Kot je povedal Bulič, se sam ni nikoli preizkusil v vlogi žiranta na lepotnih izborih, čeprav smo njegovo ime večkrat lahko zasledili na različnih glasbenih tekmovanjih. Foto: Stane Sršen

Najprestižnejši slovenski lepotni izbori - tako moški kot ženski - so v polnem teku. Medtem ko so kandidati za novega mistra Slovenije in novega mistra Universe Slovenije že znani, kandidatke za mis Slovenije in mis Universe Slovenije še izpolnjujejo prijavnice.

Kandidatke za mis Slovenije se lahko prijavijo do 30. aprila, njihove "kolegice", ki se želijo pomeriti za laskavi naslov najlepše v vesolju, pa lahko to storijo le še do četrtka. "Zelo rad vidim lepo žensko telo in raje gledam Beckhama kot Rooneyja," lepotne izbore komentira Dragan Bulič.

Dragan Bulič in Žan Žveplan bosta svoje poglede na lepotna tekmovanja predstavila skupaj s pevko Sašo Lendero v nocojšnji oddaji Piramida ob 19.55 na prvem programu TV Slovenija.

Ali z njimi izginjajo tudi razlike med spoloma? “Vse manj je stereotipnih 'moških' in 'žensk', stereotipi, ki obstajajo, pa so glavni razlog za to, da imajo ženske ponekod v svetu še vedno nižje plače za isto delo kot moški," je prepričan mladi celjski debater Žan Žveplan, ki nima izkušenj z lepotnimi tekmovanji. Ti so, kot pravi Žveplan, "odraz družbene obsedenosti z lepoto in prestižem".

”Ljudje, ki se prijavljajo na takšna tekmovanja, to naredijo prostovoljno, torej ne vidim problema, saj se zavedajo medijske pozornosti, ki jo bodo deležni, in morebitne negativne percepcije s strani medijev,” je o lepotnih izborih dejal Žveplan.

Lepotnih tekmovanj ne obsoja
Čeprav jo lepotna tekmovanja ne zanimajo, Saša Lendero pravi, da bi bilo "stigmatiziranje vseh tistih, ki se nanje prijavljajo, še kako krivično početje". "Ljudje imamo za svoja dejanja različne vzroke in motive ... Morda je to za koga presenetljivo, a tudi na lepotnih tekmovanjih imaš kdaj pa kdaj priložnost spoznati toplo, simpatično inteligentno osebo, ki je imela v svojem svetu dober razlog za to, da se je prijavila," dodaja.

Po njenih besedah lepotna tekmovanja vsekakor podpirajo mit lepote in popolnosti, lepotni izbori za moške pa niso izjema. "Je pa res, da mister lepotnega tekmovanja precej odstopa od lika 'pravega moškega', ki je veljal v preteklih stoletjih in tisočletjih," je sklenila Saša.