Voditeljica oddaje Bernarda Žarn z gostjo, predsednico republike Nataše Pirc Musar. Foto: Janez Kotar/RTV Slovenija
Voditeljica oddaje Bernarda Žarn z gostjo, predsednico republike Nataše Pirc Musar. Foto: Janez Kotar/RTV Slovenija

Želim si, da bi javni servis imel možnost ustvarjati takšne stvari, o katerih bi ljudje debatirali na artikuliran način. Se pravi, s pridevniki, glagoli, skloni, z dolgimi stavki, ki imajo pomen. Mislim, da je to primarno naša nalogo. Kar si želim za RTV Slovenija, pa je, da nam je to omogočeno.

Andrej Karoli

V prvi oddaji so povezali preteklost in sedanjost. Z voditeljem in urednikom na najbolj poslušanem slovenskem radijskem programu, Valu 202, Andrejem Karolijem in Matejem Praprotnikom, pomočnikom direktorja Radia Slovenija, so se spomnili, da je naš Radio še 30 let starejši od televizije in letos zaznamuje že 95 let.

Ena prvih televizijskih voditeljic, ki je sodelovala tudi na prvih poskusnih snemanjih, je Helena Koder, ki je v svoji poznejši televizijski karieri zaslovela kot izvrstna avtorica dokumentarnih filmov. Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade, lani nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih režiserjev in režiserk. Melani Mekicar pa je priljubljena voditeljica zdajšnjih časov. S Heleno Koder sta primerjali delo nekoč in danes.

Helena Koder in Melani Mekicar. Foto: Janez Kotar/RTV Slovenija
Helena Koder in Melani Mekicar. Foto: Janez Kotar/RTV Slovenija

V goste je prišla tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je svojo pestro poklicno kariero začela prav kot novinarka na TV Slovenija.

Nastopila sta Hauptman, ki je bil lani s skladbo Sledim največkrat predvajan izvajalec na Valu 202, in Kristina Oberžan, pri kateri se predsednica republike uči petja. Kristina je zapela veliko uspešnico Jožeta Privška iz leta 1958, ko se je rodila naša televizija, Vozi me vlak v daljave.

Oddaja je bila prvič na sporedu v petek ob 21.05 na TV Slovenija 1.

Poletni večer, 65 let televizije