Foto: IMDb
Foto: IMDb

Prve kritike prihajajočega filma o Amy Winehouse, Back to Black, so različne, v večini celo negativne. Pohvale je med kritiki, ki so se pridružili negativnemu mnenju uporabnikov družabnih omrežij, prejela le igra glavne igralke Marise Abele. Negativen odziv je biografija še pred izidom na družabnih omrežjih prejela predvsem zaradi bojazni, da bo film izkoristil travmo, s katero se je izjemna pevka spopadala v času svojega življenja.

Prve kritike niso spodbudne

Back to Black ima na portalu Rotten Tomatoes le 50-odstotno oceno na podlagi prvih 18 ocen kritikov, kar pomeni, da ga je pozitivno ocenilo manj kot 60 odstotkov strokovnjakov. Film, ki ga je režirala Sam Taylor-Johnson, naj bi spremljal pevkino kariero vse do njene smrti leta 2011 pri 27 letih. Back to Black v britanske kinematografe prihaja 12. aprila, v ZDA pa bo premiero doživel 17. maja.

Hamish Macbain, glavni kritik portala Rotten Tomatoes za London Evening Standard, je dejal: "Film je bil tako slab, da sem zazijal od groze." Dodal je še, da je v biografiji mogoče opaziti "velike moralne in etične težave," film pa se "ne trudi ugotoviti, kako hitro je Amy Winehouse postala tako slavna”.

Še ena izmed kritičark, ki filma niso prebavile, je bila Hayley Campbell, ki je za revijo Empire Magazine zapisala, da ima film "šibek scenarij", in ga postavila daleč stran od dokumentarnega filma Amy iz leta 2015, ki je prejel oskarja za najboljši dokumentarni celovečerec.

Obenem se večina kritikov pridružuje mnenju uporabnikov družabnih omrežij, ki biografskemu filmu očitajo, da so pevko prikazali kot odvisnico brez prijateljev in "tabloidno šalo". Obenem je Rogan Graham, kritik portala Rotten Tomatoes za Little White Lies, zapisal, da je film "odličen alibi za tiste v Amyjinem življenju, ki so izkoriščali njeno ranljivost in imeli od nje korist". Številne ocene – tudi tiste, ki so bile sicer negativne – so pohvalile glavno igralko Mariso Abela za njeno uprizoritev glasbenice.

Film je veliko pred izidom sprožil kar nekaj polemik med uporabniki družbenih omrežij, ki so se bali, da bo izkoristil pevkino duševno zdravje in težave z zlorabo substanc. Januarja lani so slike, ki prikazujejo Abelo kot Amy, na omrežju X označili za odvratne. Napovednik, ki ima na Youtubu 10 milijonov ogledov, je bil prav tako preplavljen z negativnimi komentarji. Režiserka Taylor-Johnson je filmu v številnih intervjujih stopila v bran in povedala, da pevki izkazuje čast, vsak drugačen pristop, pa bi bil po njenem mnenju izkoriščevalski. "Odziv bo vedno hrupen, vendar filma še nihče ni zares videl. Naredili smo ga skozi Amyjine besede, glasbo in perspektivo," je dejala, še preden so prvi kritiki podali svoje ocene.

V kinematografe je prišla filmska zgodba o vzponu glasbenice Amy Winehouse Back to Black