Zasedba serije Yellowstone. Foto: IMDb
Zasedba serije Yellowstone. Foto: IMDb

V ozadju namreč po poročanju več dobro obveščenih virov poteka epska drama egov – protagonista serije in producenta Kevina Costnerja ter ustvarjalca serije Taylorja Sheridana.

Snemanje drugega dela pete sezone se tako niti začelo še ni, čeprav so gledalci računali, da se bo najbolj gledana serija v ZDA najmanj do aprila že vrnila na male zaslone. Razlog naj bi bile napetosti med Costnerjem in Sheridanom, ki se jih ne da več pomesti pod preprogo.

Sorodna novica Yellowstone – najbolj gledana serija skuša vrniti ameriški Zahod kavbojem

68-letni Costner, ki igra v seriji glavno vlogo lastnika prostranega ranča Yellowstone, naj bi bil precej neprilagodljiv, ko je šlo za snemalni urnik, za nameček pa se kot producent tudi vpleta v Sheridanovo delo.

A 52-letni režiser in scenarist, znan po filmih, kot so Sicario, Wind River in Hell or High Water, se prav tako trmasto oklepa svoje vizije.

Ko je februarja prišlo na dan, da naj bi Sheridan snemal (še četrti) spinoff Yellowstona, tokrat z Mattewom McConaugheyjem v glavni vlogi, so nekateri začeli ugibati, da bi McConaughey dejansko lahko zamenjal Costnerja.

Po več tednih ugibanj so pri studiu Paramount prejšnji teden potrdili novo serijo v navezi McConaughey–Sheridan, še vedno pa brez uradnega komentarja na dramo Yellowstona, razen nekaj generičnih floskul, kako je Costner "integralen" del serije in da ga neizmerno cenijo.

Sheridan in Costner – so napetosti med njima postale nepremostljive? Foto: Youtube
Sheridan in Costner – so napetosti med njima postale nepremostljive? Foto: Youtube

Ekipa tik pred zdajci odpovedala udeležbo

Kjer je dim, tam je ogenj? Očitno se je ogenj razplamtel, kar so na lastni koži izkusili obiskovalci PaleyFesta v Hollywoodu ta konec tedna, kjer so bili med napovedanimi gosti tudi zasedba in ustvarjalci Yellowstona, vključno s Costnerjem in Sheridanom.

A tik pred zdajci so udeležbo vsi glavni akterji odpovedali, zamenjala pa jih je peščica obrobnih igralcev, ki so lahko samo skomigali z rameni in se neugodno presedali ob vprašanjih, kje so drugi. Obiskovalci PaleyFesta, ki so odšteli dobrih sto dolarjev za prireditev, so odšli jezni, saj so se počutili opeharjene.

Kevin Costner kot veleposestnik John Dutton. Foto: IMDb
Kevin Costner kot veleposestnik John Dutton. Foto: IMDb

Razloga izostali niso podali, razen, da je prišlo do "navzkrižja urnikov" – isti nekonkretni izgovor, ki se uporablja v povezavi z zamudami pri Yellowstonu že mesece.

"Nasledstvo za Trumpovo Ameriko"

Yellowstone je sicer svojevrsten fenomen – nekateri serijo označujejo za "Nasledstvo za Trumpovo Ameriko" (nanašajo se na kritiško hvaljeno serijo Nasledstvo, ki prav tako v ospredje postavlja disfunkcionalno premožno družino), drugi jo odpravljajo kot malce cenen neovestern.

Spet tretji pišejo cele eseje o tem, kako je serija pri kritikih in nagradah spregledana zgolj in samo, ker predstavlja ruralno Ameriko, rančarje, kmete, kavboje, skupnost, ki se bolj povezuje z republikanskimi območji. In "modra" Amerika bi včasih rada "rdečo" zatajila, podobno, kot so Trumpovo zmago pripisovali neki drugi Ameriki.

Yellowstone je poklon Ameriki, kot je nekoč bila. Foto: IMDb
Yellowstone je poklon Ameriki, kot je nekoč bila. Foto: IMDb

Je pa težko ignorirati številke – ob Yellowstonu se zdi kritiško hvaljeno Nasledstvo (HBO) kot palček – premiera pete sezone 13. novembra je podrla vse rekorde z 12,1 milijona gledalcev – 11-krat toliko kot Nasledstvo, finale četrte sezone pa si je ogledalo 14,7 milijona gledalcev, s čimer je serija zaostala samo za športnimi prenosi.

A tudi ljubitelji Yellowstona so se spraševali, koliko sezon še lahko hiperproduktivni Sheridan sproducira glede na to, da lansira spinoffe izvirnika kot po tekočem traku (1883, 1932, 6666 ...). A če so ugibali, ali bo tudi šesta sezona, je zdaj bolj na mestu vprašanje, ali bo peta sezona sploh dokončana.