Foto: IMDb
Foto: IMDb

Računalniška igrica League of Legends je od izida oktobra leta 2009 postala ena izmed najbolj priljubljenih in najdlje relevantnih iger nasploh. Številne druge so kratkoročno postale veliko uspešnejše po številu igralcev, a se stvaritev podjetja Riot Games tudi poldrugo desetletje po izidu z več kot 100 milijoni mesečnih uporabnikov lahko pohvali kot stalna članica desetih najbolj priljubljenih iger na svetu.

Ko so pri Riot Games leta 2021 napovedali animirano priredbo računalniške igrice v obliki serije Arcane, so se oboževalci upravičeno spraševali, ali bo serija šla po stopinjah poraznih hollywoodskih poskusov adaptacije igre, kot se je to denimo zgodilo pri filmih Far Cry in Princ of Persia, ali pa bo režiserjema Pascalu Charrueju in Arnaudu Delordu uspelo ustvariti odlično serijo (denimo Veščec s Henryjem Cavillom), ki bo osupla tako gledalce kot kritike. Zgodilo se je drugo, Arcane je postala ena izmed najbolj ocenjenih izvirnih oddaj giganta za pretočno predvajanje Netflix in v očeh nekaterih najboljša priredba videoigre, ki je bila kadar koli narejena.

Kljub izjemni priljubljenosti pa so se ustvarjalci serije po napovedi druge sezone odločili, da bo ta tudi zadnja. "Vsi smo gledali televizijske oddaje, ki pravzaprav niso vedele, kdaj bi se ustavile," je za BBC povedal soustvarjalec serije Christian Linke. In dodal: "Nočemo biti eni od teh."

Redko se zgodi, da se kakšna serija konča takrat, ko je najbolj priljubljena in se še ne ujame v mrežo želje po čim večjem dobičku. Ustvarjalci serije Arcane so se očitno veliko naučili od izjemnih serij, ki pa so se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov razvlekle v nedogled in postale predmet posmeha, in ne občudovanja: Dexter, Beg iz zapora, Lost, Westworld in številne druge.

Prva sezona je bila za mnoge popolna. Foto: IMDb
Prva sezona je bila za mnoge popolna. Foto: IMDb

Serijo bodo končali pod lastnimi pogoji

Zaključek serije pod lastnimi pogoji po samo dveh sezonah je torej prej izjema kot pravilo. To še posebej velja za serijo Arcane – nagrajeno animirano zgodbo, ki jo je navdihnila priljubljena večigralska spletna igra League of Legends. Sledi usodi sester Vi in Jinx, ki se znajdeta na nasprotnih straneh vojne. Osupljiva animacija francoskega studia Fortiche in nastopi igralcev, ki so likom posodili svoj glas, so poželi veliko pohval, seriji pa prinesli emmyja in devet nagrad annie, kjer je Arcane pometel s konkurenco.

Ko je na začetku tega tedna izšel napovednik za drugo sezono in razkril, da bo to "zadnje poglavje", so bili nekateri oboževalci zelo presenečeni. Linke pa je povedal, da so ustvarjalci načrtovali zgolj dve sezoni ne glede na uspeh serije: "Želimo samo povedati zelo specifično zgodbo, kjer imamo v mislih zelo prilagojen konec." Obenem pa je Linke priznal, da bi zdaj morda stvari naredil drugače, če bi začel znova, saj ve, kako dobro je bila prva sezona sprejeta.

Prva sezona Arcane se je v mesecu po izdaji uvrstila na Netflixov seznam najboljših 10 v 83 državah po vsem svetu. Soustvarjalec serije je še povedal, da je težko dobiti televizijsko oddajo v industriji, ki se boji poloma, in da podobna serija z "visoko kakovostno animacijo" v svojem jedru takrat še ni obstajala, a je imela ogromno bazo oboževalcev, ki so si takšne priredbe močno želeli. Oboževalci bodo tako po drugi sezoni serije ostali praznih rok, a snovalci serije Arcane že načrtujejo nove projekte, ki temeljijo na priljubljeni videoigri. Trg za takšne serije je namreč velik, a z neizkoriščenim potencialom.