Janez Markošek na začetku kariere. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Janez Markošek na začetku kariere. Foto: TV SLO, zajem zaslona

V pogovoru z Barbaro Vidmajer v Prvem dnevniku je Markošek povedal, na katero napoved je še posebej ponosen.

Gre za napoved z začetka njegove kariere, še preden je začel napovedovati vreme na Televiziji Slovenija. "To je bilo leta 1987, ko radarske slike za analizo vremena ni bilo, satelitski posnetek je bil eden na uro v slabi ločljivosti, od prognostičnih vremenskih kart za prihodnje obdobje smo imeli za eno na dan ... In tistega januarja mi je uspelo napovedati, da bo v Ljubljani padlo meter snega. Zapadlo ga je dobrih 80 cm. In to je bil zadnji tak sneg v Ljubljani, več kot 80 cm. Od takrat naprej take količine snega nismo več imeli in mislim, da ga tudi ne bo."

Ni mogel niti mimo slabih napovedi. Katera mu je ostala v spominu? "Slaba napoved, ki se je spomnim, je bila februarja 2015, ko smo celo izdali rdeče vremensko opozorilo za višino snežne odeje za tri četrt Slovenije, pa je potem obilno zasnežilo le južni del Slovenije. Šlo je za majhen pomik ciklona bolj proti jugu, ne toliko proti severu. Ampak precej napačna napoved je bila, recimo za Koroško, kjer so zapirali šole, pa je zapadlo 2–3 cm snega. Moramo reči, da sama napoved ni nikoli napačna v vseh elementih: temperaturi, padavinah, vetru, oblačnosti itn."

In Janez Markošek na koncu kariere. Foto: TV SLO, zajem zaslona
In Janez Markošek na koncu kariere. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Ali zanj obstaja slabo vreme? "Včasih smo rekli, da v naravi ni slabega vremena. Lepo je, če sije sonce, lepo je, če škrblja dež, lepo je, ko sneži, ali pa opazujemo nevihto v daljavi. V zadnjem času pa vidimo, da gre vreme v to smer, da je vedno več ekstremnega vremena. Tako vreme pa lahko označimo kot slabo vreme, saj povzroča materialno škodo in žal včasih vzame tudi kakšno človeško življenje. Temu bi lahko rekli, da je slabo vreme."

V soboto se je Markošek poslovil od občinstva z naslednjimi besedami: "Se srečamo na kakšni planinski poti." Kot je še povedal v pogovoru za TV Slovenija, so gore namreč njegovo priljubljeno okolje.

Prisluhnite celotnemu pogovoru z Janezom Markoškom.

In oglejte si zadnji deloven dan Janeza Markoška.