Sveža upokojenka Miša Molk, dolgoletna televizijska voditeljica in urednica, priljubljena povezovalka festivalov in drugih dogodkov. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg
Sveža upokojenka Miša Molk, dolgoletna televizijska voditeljica in urednica, priljubljena povezovalka festivalov in drugih dogodkov. Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg

Kot je povedala v oddaji Nedeljski gost na Valu 202, se je na upokojitev že privadila, ker se je imela možnost pripraviti na ta odhod. "Prva misel recimo pred meseci je bila težka, ker nisem vedela, kako se bom znašla brez nenehnega adrenalina, pripravljanja na oddaje, ampak sem imela dovolj časa, da bo odhod miren in ne preveč razburljiv."

Foto: SOJ RTV SLO
Foto: SOJ RTV SLO

Kot so povedali v omenjeni oddaji, je bila Miša Molk revolucionarka, kar zadeva televizijsko vodenje. Včasih so bile voditeljice osebnostno neopazne, ker so morale take biti. Kdo pa je Miši Molk dovolil, da je sebe prinesla pred kamero: "Prvi uredniki, zelo sem jim hvaležna, da mi niso nekako porezali kril in tudi značaja tega prostodušnega. Prvi urednik, ko sem delala v mladinskem in otroškem programu, Ivo Štrakl je bil s tem zadovoljen in ni miril mojih kretenj, govora in smeha ... Enako potem, gospod Dušan Hren, s katerim sva ogromno sodelovala v razvedrilnem programu, ki mu je bilo to blizu. Rekel je: 'Tale pa je drugačna.' Hvaležna sem mu, da je pustil, da je moj značaj lahko zaživel na polno."

Na začetku kariere je bila nekoliko sramežljiva. "Pa saj sem še," je smejoče dodala v pogovoru za Val 202.

Miša je bila zelo priljubljena med občinstvom in tudi sodelavci, kljub svoji popularnosti pa zelo dostopna. "Moraš biti z nogami na tleh in se ne nekam povzpenjati, kjer ni tvoje mesto. Biti vzvišen ali prevzeten zaradi tega, ker delaš na radiu ali pa televiziji, se mi zdi izjemno domišljavo. Naša odgovornost je velika, vse naše izrečene besede odmevajo, kar koli rečemo, se sliši, ostane, ne izgine."

Miša Molk je povezovala številne festivale. Foto: RTV SLO/Anže Vrabl
Miša Molk je povezovala številne festivale. Foto: RTV SLO/Anže Vrabl

Kako je potekala njena poklicna pot, ali je od malih nog vedela, kaj bo, ko odraste? "Vedela sem, da bi rada delala z ljudmi. Želela sem opravljati igralski poklic, ampak sem ugotovila, da imam premalo samozavesti. Šla sem tudi na sprejemni izpit. Ko sem tam gledala druge in jih občudovala, sem si rekla: 'Miša, ti nimaš tako velike želje kot ti ljudje, ki so pred teboj delali avdicijo, ker sem bila res tako zadržana in nekoliko sramežljiva, tega pa v igralskem poklicu ne sme biti. Želela sem si pa stika z ljudmi, torej je bilo novinarstvo predvidena naslednja pot."

Kako so jo na ulici sprejemali ljudje? "Vedno zelo prijazno, vedno smo se kaj pogovorili, nikoli me to ni motilo. Ljudje, če jim pustiš blizu, so ljubeznivi, niso sovražni, znajo spoštovati, in jaz njih. Ta odnos mi ni bil nikoli nadležen ali neprijeten."

Foto: Žiga Culiberg
Foto: Žiga Culiberg

Vedno je bila na strani žensk, do feminizma goji pozitiven pristop. "Feminizem mora biti, emancipacija je večen proces, nikoli ni konca, ne govorim samo o feminizmu in ženski emancipaciji žensk, temveč emancipaciji družbe. S feminizmom na neki način osvobajamo družbo, iščemo ravnotežje v družbi, iščemo solidarnost med ljudmi. Ženske se morajo oglašati, ker se oglašajo v imenu žensk in moških in preostalih spolov. Če ženskega gibanja ne bi bilo, ne bi bilo vseh svobod, ki jih ženske danes imamo. Zelo hitro ti lahko družba ali država vzame pravico."

Kot je povedala za STA, se še ne bi upokojila, če bi imela možnost še naprej ustvarjalno delati. Na koncu pa je za Val 202 potegnila črto pod dolgoletno kariero: "Za sabo sem pustila ogromno dela in bogat arhiv. Izjemno sem se naučila iz tega medija, tudi upam, da precej dala gledalkam in gledalcem. Konec je dober, spomini so lepi in ni grenkobe."

Miša Molk je bila med drugim med letoma 1996 in 2004 odgovorna urednica razvedrilnega programa Televizije Slovenija, med letoma 2008 in 2013 pa varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO). V spominu bo denimo ostala tudi kot voditeljica izborov pesmi za Evrovizijo, oddaj Križ kraž, Res je, Z Mišo ...

Poslušajte celoten pogovor z Mišo Molk v oddaji Nedeljski gost. Spodaj pa smo izbrali še nekaj videov z nepogrešljivo Mišo Molk. Vabljeni k ogledu!

Miša Molk: Hvaležna sem urednikom, da mi niso porezali kril
Miša Molk: »Brez svetlobe ne bo dobre informacije in pravega novinarstva.«
Nataša Dolenc, Miša Molk, Slavko Bobovnik
Miša!
100 sekund: Miša Molk