Ernie in Ji-Young. Foto: AP
Ernie in Ji-Young. Foto: AP

Ustvarjalci Sezamove ulice so v okviru svoje pobude za rasno pravičnost Coming Together ustvarili lik, s katerim želijo izkazati podporo Azijcem in Američanom z azijskimi koreninami. Pobudo so predstavili poleti 2020 po umoru Georgea Floyda, ko sta se med pandemijo povečala rasizem in nasilje proti Azijcem in azijskim Američanom, piše New York Times.

Sezamova ulica je na sporedu že več kot 50 let, a Ji-Young je njen prvi azijsko-ameriški lik. Ta bo debi na Sezamovi ulici doživel naslednji teden v posebni epizodi na zahvalni dan, ko bosta gostovala tudi teniška zvezdnica Naomi Osaka in igralec Simu Liu.

Ji-Young se je v ponedeljek predstavila v oddaji Today na NBC-ju. "Veš, kaj je res kul pri Sezamovi ulici, to, da ne glede na to, kako si videti ali od kod prihajaš, in to je res kul," je dejala sedemletnica, ki rada igra na električno kitaro in skejteborda.

Nancy Wang Yuen, profesorica sociologije na univerzi Biola v La Miradi v Kaliforniji in strokovnjakinja za raso in rasizem v Hollywoodu, ki se je pri petih letih priselila iz Tajvana v ZDA, je povedala, da je novi lik, ki je bolj kulturno specifičen in zna govoriti drug jezik, še posebej v trenutnem času naraščajočega protiazijskega sovraštva, bistvenega pomena.

Ji-Young je izdelala lutkarka Kathleen Kim, ameriška Korejka, ki je za AP povedala: "Otroke pomagam učiti, kaj je rasizem, da ga bodo znali prepoznati in da ga bodo znali obsoditi."

Oddaja je v preteklosti imela goste azijskega rodu, vključno z japonsko-ameriškim igralcem Alanom Muraoko. Sezamova ulica je igralca junija znova povabila k sodelovanju. Muraoka v videu z naslovom Proud of Your Eyes (Ponosen na tvoje oči) skupaj z lutko Wes razlaga deklici Analyn s filipinskimi koreninami, ki je bila deležna posmehovanja zaradi oblike oči, da so lepe takšne, kot so.