Sinonim za Vem! sta Aljoša Ternovšek in Anže Zevnik. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Sinonim za Vem! sta Aljoša Ternovšek in Anže Zevnik. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Za oddajo Vem! in njenima voditeljema Aljošo Ternovškom in Anžetom Zevnikom je že osem let in pol oddaj oz. 18 sezon. V tem času so gostili več kot 1500 različnih tekmovalcev, nekateri med njimi so domov odnesli lepe nagrade. Preteklo, 18. sezono (spomladi letos) je bil najuspešnejši Danijel Prinčič, ki si je z znanjem, hitrimi prsti in zbranostjo, pa tudi kančkom sreče, skupno prislužil 1550 evrov.

Novi in stari tekmovalci vabljeni k prijavi!

Vse, ki se želite preizkusiti v novih miselnih izzivih in nastopiti v televizijskem kvizu, ustvarjalci oddaje Vem! vabijo, da oddajo prijavo prek spletnega obrazca.

V vsej zgodovini oddaje pa so bili do zdaj (finančno) najuspešnejši tisti tekmovalci, ki so se prebili najvišje. Absolutni rekorder po znesku je super-super-superfinalist Tomaž Lenaršič, ki je v številnih oddajah skupaj nabral 3800 evrov. A po zmagah je Lenaršič še vedno za dvema najuspešnejšima, Darjo Bohorč in Srečko Žlajpah, ki sta se prebili še stopničko višje in postali super-super-super-superfinalistki.

Tomaž Lenaršič in Darja Bohorč sta bila med drugim tekmovalca v jubilejni, tisoči oddaji kviza, novembra 2021, skupaj s še enim super-superfinalistom Marjanom Gerovcem. Aljoša Ternovšek in Anže Zevnik sta takrat obujala spomine na prvo oddajo, ki je bila na sporedu 26. januarja 2015.

Oddaja je postregla s pestrim naborom tekmovalk in tekmovalcev iz različnih delov države, različnih izobrazb in zanimanj. Voditelja se trudita v vsaki oddaji iz tekmovalcev izvabiti kar največ podatkov, informacij in osebnih zgodb, občasno pa še kaj več. Eden izmed tekmovalcev v spomladanski sezoni, Marko Blaževič iz Kapel v Posavju, ki je po zmagi v petem krogu postal superfinalist, je Anžetu Zevniku tik pred finalom pokazal svoj pevski talent (in res globok bas).

Študent Benjamin Kovač Keber pa je na kviz prijavil svojo babico, z njo za spodbudo prišel na avdicijo in nato tudi na kviz ter na koncu zmagal!

Oddaja je pogosto tudi dobrodelna. Poleg tega, da ustvarjalci redno sodelujejo v tednu dobrodelnosti, ki ga pripravlja TV Slovenija, pa v sodelovanju z različnimi društvi pripravljajo tudi tematske dobrodelne oddaje. Letos so tako pripravili oddajo, v kateri so opozarjali na simptome raka jajčnikov.

Ob velikih športnih dogodkih pripravijo posebne oddaje s športniki ali športnimi komentatorji, lani so ob svetovnem prvenstvu v nogometu pripravili dve prav posebni oddaji – v eni sta sodelovala Saša Jerković in Urban Laurenčič.

Pravila igre ostajajo enaka

Pravila igre tudi v novi sezoni, ki se začenja danes, ostajajo enaka. Trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja s področja splošnega znanja. Rešitev je črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku končajo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih pet črk, ki se izpišejo v novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, se nagrada poveča, finalist pa dobi vstopnico za naslednjo oddajo, v kateri se pomeri z novima izzivalcema.

Dnevna nagradna igra za gledalce

Tudi v novi sezoni bodo svoje znanje lahko preverjali tudi gledalci – še naprej bodo namreč lahko sodelovali v dnevni nagradni igri, ki jo vsak dan najdejo na spletnem naslovu oddaje Vem! Na zaslonu se izpiše vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, od katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Sodelovanje v nagradni igri je na voljo do 24. ure. Nagrada je 40 evrov na darilni kartici Spar Slovenija. Na omenjeni spletni strani bodo objavljeni tudi srečni nagrajenci.