Janja Garnbret je prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju. Foto: Reuters
Janja Garnbret je prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju. Foto: Reuters

Dokumentarni film spremlja športne plezalke, ki se dve leti pripravljajo, da bi skozi kvalifikacije prišle na prvo olimpijsko plezalno tekmovanje v zgodovini.

Janja Garnbret, ki je poleti v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju, Američanka Brooke Raboutou, Japonka Miho Nonaka in Angležinja Shauna Coxsey se na poti do Tokia spoprijemajo z zahtevno sezono tekmovanj in usposabljanj, vsi prvotni načrti pa se jim razdrobijo v prah, ko olimpijske igre zaradi pandemije preložijo za leto dni.

Film je osupljiv in navdihujoč vpogled v življenje olimpijca, menijo pri agenciji Propiar, in skozi najintimnejše trenutke vrhunskih športnic razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek. Stena pokaže, kaj je potrebno, da postaneš elitni plezalec. Je tudi dokaz predanosti z neomajno željo po popolnosti in uspehu, ki preizkuša vse elemente človeškega delovanja.

Zgodba izpod rok Nicka Hardieja, ki je režiral tudi Netflixov dokumentarec Formula 1: Drive to Survive, vsebuje partituro večkrat nagrajene skladateljice Nainite Desai, ustvarili pa sta jo medijska družba Windfall Films in podjetje Premiere Digital.

Film so snemali več kot dve leti, svetovnemu občinstvu pa bo na ogled na začetku leta 2022.