Voditeljica prve oddaje Eva Stavbar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Voditeljica prve oddaje Eva Stavbar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Danes priljubljena in poznana jutranja oddaja je že od svojega začetka (prva oddaja je nastala v studiu Televizije Maribor) skrbela za podobne vsebine, kot gledalce zanimajo še danes. Na primer, kakšne so razmere na cestah – 4. februarja 2002 so bile ceste rahlo spolzke, sicer pa je promet potekal tekoče –, kakšno bo vreme in kaj lahko najdemo na naslovnicah večjih časopisov. "Nič šokantnega, kar je za nas dobro. Kadar časopisi nimajo velikih, mastnih naslovov, teče življenje normalno, mirno," je časopisne naslovnice tistega dne opisal zdaj že pokojni novinar in urednik časopisa Večer, Srečko Niedorfer.

Poleg tega je jutranji program obveščal o aktualnih novicah, najmlajšim ponudil epizodo risanke Bojan, poskrbel za zanimive pogovore z gosti in uvedel še danes priljubljene rubrike, na primer zdravstvene nasvete strokovnjaka ...

Prve minute prve oddaje Dobro jutro

Po dveh desetletjih oddaja tako še vedno vztraja na sporedu – in vedno bolj priljubljena je. Lani jo je v povprečju spremljalo 2,5 odstotka oz. 47.000 gledalcev nad 4. letom starosti, kar predstavlja 28-odstotni delež gledalcev televizije. "Vsaj minuto oddaje si je lani tako ogledalo skoraj 1.300.000 različnih gledalcev, starejših od 4 let, poleg tega je bila v svojem terminu od ponedeljka do petka v povprečju tudi najbolje gledana redna oddaja na vseh televizijskih programih," izsledke raziskave AGB Nielsen Media Research (panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, podatki o gledanosti v živo in z zamikom) navajajo na TV Slovenija.

Prav na rojstni dan so ustvarjalci pripravili praznično obarvano oddajo, ki so jo skupaj vodili Mojca Mavec, Špela Močnik, David Urankar, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar. Foto: SOJ RTV SLO/Jan Vasilijević
Prav na rojstni dan so ustvarjalci pripravili praznično obarvano oddajo, ki so jo skupaj vodili Mojca Mavec, Špela Močnik, David Urankar, Ljubica Mlinar in Monika Tavčar. Foto: SOJ RTV SLO/Jan Vasilijević

Oddaja Dobro jutro je v svojih 20 letih gostila več kot 27.000 gostov in ustvarila več kot 12.000 ur programa, ki so ga zaznamovale vsakdanje teme: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in zanimivih nagradnih iger.

"Ponosni smo, da je v dvajsetih letih oddaja postala tako zelo prepoznavna in ena najbolj gledanih oddaj v Sloveniji. Smo majhna ekipa, ki vsakodnevno z velikim zagonom in dobro voljo pripravlja vsebine za lepši začetek dneva naših gledalcev," pravi Daša Lamut Prosen, ki je urednica oddaje že šest let.

Prav na rojstni dan so ustvarjalci pripravili praznično obarvano oddajo, ki so jo skupaj vodili voditelji iz ljubljanskega studia: Mojca Mavec, Špela Močnik, David Urankar, Ljubica Mlinar, Boštjan Romih in Monika Tavčar. Oglašali so se tudi soustvarjalci oddaje iz Maribora in Kopra, s katerimi so skupaj obudili spomine na najlepše trenutke iz skoraj 4000 oddaj.

Kot je znano, mariborski trio voditeljev – tega sestavljajo Veronika Žajdela, Andrej Geržina in Katja Treer – oddajo načeloma povezuje ob četrtkih, ob petkih pa gledalce iz koprskega studia zjutraj pozdravita Erter Pust in Karin Sabadin.

Prvo oddajo Dobro jutro si lahko ogledate spodaj.