Mnogo otrok iz socialno ogroženih družin še nikoli ni imelo priložnosti doživeti čarobnosti poletja in odkriti skrivnosti morja. Vendar pa obstaja program, ki že 24 let vztrajno prinaša sončne trenutke v njihova življenja. Program Pomežik soncu® Zveza prijateljev mladine Slovenije omogoča že 24 let otrokom iz družin v socialni stiski brezplačne počitnice. Vse od leta 1999 so v okviru tega programa na morje odpeljali že več kot 230.000 otrok.

V dobrodelni akciji lahko v tednu med 22. in 28. majem sodelujete tudi vi. Darujete lahko 5 eur s poslanim SMS-om s ključno besedo POMEZIK5 na 1919. Svoj poljubni prispevek lahko nakažete tudi na bančni račun Zveze prijateljev mladine Slovenija, Dimičeva 9, 1000 Ljubljana. Številka računa, odprt pri NLB: SI56 0284 3026 4738 885, referenca SI00 245012, koda namena: CHAR, namen: POMEZIK SONCU.

Urška Vrtačnik, pedagoška vodja in vzgojiteljica iz ZPM Ljubljana Vič - Rudnik, je v svoji karieri videla ogromno prizorov otrok, ki so ji narisali nasmeh na obraz, in tudi ogromno takšnih, ki so jo spravili v jok. To so prizori, ki se jih ne da tako dobro opisati, kot se dejansko doživijo. Pa vseeno, Urška nam je zaupala zgodbo 12-letnega fanta, ki je prvič videl morje.

"Ne bom pozabila dečka, ki je prišel prvič na morje. V šestem razredu je prvič videl morje. Ko smo s skupino prišli na plažo, se je deček samo usedel na svojo brisačko in opazoval. Tiho je gledal vodo. Ko smo ga uspeli spraviti do vode, se je vanjo samo usedel in se zadelal s kamni. In tam je sedel. Nismo ga mogli spraviti iz vode, dokler ga nismo klicali za kosilo. Nikoli ga ne bom pozabila, še najmanj pa prizora z valovi. Ko otroci zagledajo valove, običajno skačejo od veselja in se igrajo, ta fant se je pa samo prijel za kamne in se smejal. Na ves glas. Tako na glas, da je odmevalo po celem letovišču. Tega smeha ne bom pozabila nikoli," se je spominjala Urška Vrtačnik.

V zadnjih sedmih letih je Pomežik soncu® omogočil nepozabne počitnice kar 71.265 otrokom. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay
V zadnjih sedmih letih je Pomežik soncu® omogočil nepozabne počitnice kar 71.265 otrokom. (Fotografija je simbolična.) Foto: Pixabay

Kako deluje program
Šolske svetovalne službe, centri za socialno delo, posamezniki in celo zdravniki pediatri priporočajo otroke, ki bi jim počitnice najbolj koristile. Tako se z otroki, ki si jih starši sami lahko privoščijo, odpravijo na letovanja, na katerih se družijo, ustvarjajo, raziskujejo in rastejo. S programi, ki temeljijo na preventivi, spodbujajo pozitivne vrednote in krepijo samozavest ter samostojnost otrok.

V zadnjih sedmih letih so s programom Pomežik soncu omogočili nepozabne počitnice kar 7.747 otrokom, skupno pa so na počitnice v teh sedmih letih peljali 71.265 otrok.

Humanitarnemu programu se Televizija Slovenija tudi letos pridružuje s priljubljenimi oddajami, ki jih pred malimi zasloni spremljajo številni gledalci. V duhu dobrodelnosti in sodelovanja bodo potekale oddaje Tednik, Dobro jutro, Vem!, V petek zvečer, Male sive celice, Joker, Kaj dogaja? in Nedeljsko popoldne.

"Spomini z novimi in starimi prijatelji so nekaj najlepšega, kar lahko otrokom omogočimo in jih bo spremljajo celo življenje. Dovolimo si celo trditi, da je poletje popolno šele takrat, ko gre otrok za nekaj dni na morje ali v hribe – sam oz. s svojimi vrstniki. In to omogoča naš program Pomežik soncu že 24 let zapored. Te naše male ali mlade glavice si zaslužijo pobeg od vseh skrbi in obveznosti v domačem okolju. Naj se smejejo na ves glas vsaj za teh nekaj dni. Zato – stopimo skupaj in omogočimo počitnice čim večjemu številu otrok! Hvala vsem, ki boste pomagali pri zbiranju sredstev," še dodaja Darja Groznik, predsednica ZPMS-ja.