Foto: Netflix
Foto: Netflix

V tožbi, vloženi v četrtek na ameriškem okrožnem sodišču v Kaliforniji, je Fiona Harvey Netflix obtožila obrekovanja, namerne povzročitve čustvene stiske, hude malomarnosti in kršitve njene pravice do nadzora komercialne rabe identitete, poroča Guardian.

Tožba sledi izjemnemu uspehu letos izdane serije, v kateri igra 35-letni Richard Gadd, škotski pisatelj in igralec, ki je serijo ustvaril na podlagi lastnih izkušenj, ko so ga domnevno zalezovali. Harvey se je javno identificirala kot navdih za serijo, vendar je zanikala, da bi bila zalezovalka, prav tako zanika, da bi Gaddu poslala 41.000 elektronskih sporočil, na stotine glasovnih sporočil in 106 pisem.

Sorodna novica Baby Reindeer: resnična zgodba o obsedenosti in zalezovanju

V nedavnem intervjuju s Piersom Morganom je domnevna zalezovalka iz serije povedala: "Mislim, da mu nisem ničesar poslala. Morda je bilo nekaj e-poštnih sporočil, šale, ampak to je to." V tožbi, v kateri je kot toženec naveden Netflix, je zapisano: "Laži, ki so jih obtoženci o Fioni Harvey povedali več kot 50 milijonom gledalcem po vsem svetu, vključujejo to, da je Harvey dvakrat obsojena zalezovalka, ki je bil obsojena na pet let zapora, in da je spolno napadla Gadda. Obtoženci so brez prestanka navajali te laži, ker je bila to boljša zgodba od resnice, boljša zgodba pa prinaša več denarja."

Odvetniki Fione Harvey so še dodali, da Netflix ni naredil ničesar, da bi potrdil resničnost zgodbe v seriji, platformo pa obtožujejo napačne predstave dejstev, ki niso prispevala k razumevanju odnosa Fione in Richarda. "Zaradi laži, zlorab in popolnoma nepremišljenega ravnanja obtožencev je bilo življenje Fione Harvey uničeno. Preprosto sta Netflix in Gadd uničila njen ugled, njen značaj in njeno življenje," so sklenili

Tiskovni predstavnik Netflixa je za Guardian povedal: "To zadevo nameravamo odločno braniti in stati za pravico Richarda Gadda, da pove svojo zgodbo." V aprilskem intervjuju pa je Gadd o seriji povedal, da je zgodbo "nekoliko prilagodil, da bi ustvaril dramatične vrhunce".