Sheynnis Palacios, mis Universe 2023. Foto: Reuters
Sheynnis Palacios, mis Universe 2023. Foto: Reuters

Zmaga Sheynnis Palacios je prva v zgodovini za Nikaragvo, srednjeameriški lepotici pa lepotna tekmovanja niso tuja, saj je leta 2017 svojo državo zastopala tudi na najstniškem izboru za mis Universe, kjer se je uvrstila med deset najboljših. Prav tako je predlani Nikaragvo zastopala na izboru za mis sveta.

Na letošnjem mis Universe so tekmovale zmagovalke 84 držav, med katerimi je zmagovalko izbrala strokovna komisija, ki so jo sestavljali manekenka Halima Aden, zvezdnik serije Queer Eye Carson Kressley, vplivnica na TikToku Avani Gregg in dve nekdanji zmagovalki Miss Universe, Janelle Commissiong iz Trinidada in Tobaga (mis Universe leta 1977) in Iris Mittenaere iz Francije (mis Universe leta 2016).

Že v soboto je bilo izbranih dvajset polfinalistk, ki jih je izbralo občinstvo. Po krogu kopalk se je število tekmovalk prepolovilo, izpadli sta tudi predstavnici Nepala in Pakistana, ki sta poskrbeli za dva prvenca. Mis Nepala je bila namreč prva tekmovalka na tekmovanju z oblinami, medtem ko je mis Pakistana bila prva, ki je v tem delu tekmovanja oblekla burkini. V krogu večernih oblek se je nato izbor ponovno prepolovil, ostalo je le še pet tekmovalk. Po dveh krogih odgovorov na "vroča vprašanja" so v boju za laskavi naslov ostale le še tri tekmovalke. Poleg zmagovalke sta to bili še Tajka Antonnia Porsild in Avstralka Moraya Wilson.

Zmagovalka je komisijo prepričala v zadnjem krogu vprašanj, ko je povedala, da bi dan v življenju najraje preživela z britansko filozofinjo in feministko iz 18. stoletja Mary Wollstonecraft, za katero je dejala, da je podirala meje in "dala priložnost mnogim ženskam".
"Danes za ženske ni nobenih omejitev," je dodala. Prvo peterko sta zaokrožili še mis Kolumbije, Camila Avella in mis Portorika, Karla Guilfu.