Letos je poleg trajnostne rdeče niti, ki je vedno bolj pomembna, poudarek na pomenu avtentičnosti, sprejemanja samega sebe, osvobajanja od družbenih pričakovanj in pomena osredotočanja na svojo resnično podobo, je povedala izvršna producentka ljubljanskega tedna mode (LJFW) Melinda Rebrek. "Vsak posameznik je namreč dragocen del v mozaiku sveta z edinstveno perspektivo in prispevkom in Ljubljanski teden mode je eden od dogodkov, ki z veseljem in ponosom zaobjame vse oblike kreativnosti," je še dodala.

V luči trajnostne mode dogodek podpira tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Foto: Marijo Županov
Foto: Marijo Županov

Natalija Medica z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport je poudarila, da je globalna modna industrija, še posebej proizvodnja in transport tekstila in oblačil, med največjimi svetovnimi onesnaževalci okolja. "Zato se nam zdi pomembno, da vsi skupaj prispevamo k ozaveščanju o nujnosti drugačnega razmišljanja o modi in k spremembam v proizvodnji, pa tudi potrošnji oblačil," je še dodala.

Vrnitve obetavnih imen, obletnice in še več
Tokrat se bo predstavilo največ slovenskih oblikovalcev in blagovnih znamk do zdaj. Po nekaj letih premora se na 14. LJFW-ju obetajo vrnitve obetavnih imen.

Vračajo se Sari Valenci in Dejan Petrović, ki se skriva pod znamko Princederosesnoires, ki sta pred leti navdušila žirije na predstavitvah Fashion Scout SEE, pa tudi Matic Veler, ki navdušuje z vedno znova presenetljivimi tehnikami, na ogled pa bodo tudi edinstveni kosi za drzne moške, Gacho Couture.

Zanimivo bo videti, s čim bodo postregla inovativna sodelovanja med ustvarjalci, kot so Almira Sadar in Petja Zorec, kako bo Metod Črešnar oblikoval in uresničil nove zamisli skupaj z Anjo Medle, pa Nejc Šubic in Sonja Tomić pod znamko Volja ter že znani primorski tandem Sanija Reja Aske in Sofianogard. Pod novo blagovno znamko Akinoracelin se bosta predstavili Mojca Celin in Petja Selan. Ponovno predstavitev je najavil tudi sestrski dvojec M.Fiction, ki sta svoj vzpon začeli ravno na Ljubljanskem tednu mode in hitro postali iskani oblikovalki v regiji.

Upcycling kolekcija, sešita izključno iz recikliranih moških oblek, je nastala v sodelovanju Anje Medle in Tie Krašovec s priznanim pivovarjem in podjetjem Ekotekstil. Regionalne barve zastopajo Ludus, Mateyaneira in Prik, ki so si v Sloveniji že ustvarili zvesti krog odjemalcev.

Na brvi 14. LJFW bodo zaznamovali tudi dve okrogli obletnici. Maja Štamol praznuje 20 let ustvarjanja, Studio Draž pa s svojimi pleteninami, presenetljivimi rešitvami in razvojno naravnanostjo navdušuje že tri desetletja.

Ljubljanski teden mode vabi v center Rog

Prvi večji dogodek v prenovljenem Rogu
Prizorišče Ljubljanskega tedna mode bo tokrat v Centru Rog. Gre za prvi večji dogodek v novem centru, ki bo uradno svoja vrata za obiskovalce odprl šele konec oktobra, deloval pa bo kot javni proizvodni prostor 21. stoletja – namenjen kulturnemu in kreativnemu sektorju, s poudarkom na izdelovalništvu, uporabnih umetnostih in oblikovanju.

Direktorica Centra Rog Renata Zamida pa je poudarila, da bo od konca oktobra, ko se bodo zvrstili tudi uradni otvoritveni dogodki, Center Rog odprt za vse, posebej pa se bodo posvečali kreativnemu sektorju. Center Rog je letos tudi pokrovitelj nagrade za najbolj trajnostno kolekcijo LJFW, nagrajenec bo lahko v centru namreč eno leto brezplačno uporabljal vseh devet proizvodnih laboratorijev, vključno s tekstilnim.