Luksuzna modna hiša Balenciaga je marca v okviru kolekcije za jesen 2022 na modnih brveh predstavila usnjeno torbico, ki se jo zapre s potegom za vrvici. Modni dodatek, ki ga krasi tudi logo znamke, naj bi navdihnila sama vreča za smeti.

"Nisem mogel zamuditi priložnosti, da lahko izdelam najdražjo vrečo za smeti na svetu – kdo ne mara modnega škandala?" je dejal kreativni direktor Demna Gvasalia v času modnega tedna, ko je njegova predstavitev jesenske modne linije potekala v "snežnem metežu" papirnatega snega, v prvi vrsti so bile razobešene ukrajinske zastave, celoten dogodek pa je pospremilo njegovo branje ukrajinske pesnitve o ljubezni.

Torbica "Trash Pouch", na voljo v črni, beli, rumeni in modri barvi, je zdaj prišla tudi na prodajne police, cena pa je pritegnila velike pozornosti – za usnjeno vrečo za smeti je treba odšteti kar 1790 ameriških dolarjev (okoli 1760 evrov). Novica o posebnem dodatku nove kolekcije, ki po besedah oblikovalca ni šala, je zaokrožila po spletu, odzivi pa so bili raznoliki, poroča New York Post.

Medtem ko se je nekaterim zdi, da stvari v modi preprosto uhajajo izpod nadzora ter da gre za izigravanje potrošnikov in norčevanje iz njih, se nekaterim poteza zdi preprosto zabavna. Marsikoga namreč spominja na film Zoolander, v katerem je glavni lik, ki ga igra Ben Stiller, maneken za kolekcijo, ki naj bi jo navdihnili brezdomci.