Že že, Angelina Jolie pač ne more izgledati slabo. A nekateri modni strokovnjaki menijo, da bi si enkrat lahko omislila malce živahnejšo opravo. Sicer pa pripomb na usklajenost hollywoodskega zlatega para v 'retro' eleganci niso imeli pripomb. Gre pri lepih Angie in Bradu sploh lahko kaj narobe? Foto: EPA
Že že, Angelina Jolie pač ne more izgledati slabo. A nekateri modni strokovnjaki menijo, da bi si enkrat lahko omislila malce živahnejšo opravo. Sicer pa pripomb na usklajenost hollywoodskega zlatega para v 'retro' eleganci niso imeli pripomb. Gre pri lepih Angie in Bradu sploh lahko kaj narobe? Foto: EPA
Penelope Cruz in Kate Winslet
Najprej sta blesteli na rdeči preprogi, nato pa domov odnesli še vsaka svoj zlati kipec: oskarjevka za stransko vlogo Penelope Cruz se je odločila za belo, 'barvo večera', manjkal je le spremljevalec Javier Bardem; Kate Winslet pa je tvegala s temnejšimi toni in zadela v polno. Foto: EPA
Anne Hathaway
Najmlajša nominiranka v kategoriji za glavno igralko, Anne Hathaway, je bila v Armanijevi kreaciji pravo utelešenje hollywoodskega glamurja. Foto: EPA
Mickey Rourke
Mickey Rourke - če vam je njegova oprava všeč ali ne, mu neopaznosti ni mogoče očitati. Beli Gaultierjevi obleki je dodal še slikovno gradivo v spomin na svojo psičko čivavo. Foto: EPA
V čigave roke so šli oskarji?

Največje hollywoodske zvezde so se tokrat največkrat odločile za bele ali svetle obleke, drzne ogrlice in toalete na eno ramo. Kljub napovedani skromnosti zaradi gospodarske krize, ki pesti ZDA in svet, se zvezdniki niso zadrževali in so poskrbeli za blišč, po katerem pravzaprav slovi "tovarna sanj".
Kot je na rdeči preprogi povedal modni oblikovalec Valentino: "Če se malo obrnem naokrog, ne vidim nobene spremembe." In dodal, da bi bila vsakršna omilitev glamurja na podelitvi oskarjev "zelo, zelo slaba".
Modni strokovnjaki so noč oskarjev poimenovali za vrnitev k čistemu, sofisticiranemu hollywoodskemu slogu, za klasiko se je na primer odločila Kate Winslet, dobitnica oskarja za glavno žensko vlogo v Bralcu. Igralka v "retro" sivkasto-modri obleki na eno ramo iz hiše Yves Saint Laurent s črnimi detajli ter z nazaj spetimi lasmi in diamantnimi uhani je novinarjem na rdeči preprogi zatrdila, da se počuti "precej udobno".
Več hollywoodskih lepotic (in Mickey Rourke v kreaciji Jeana Paula Gaultiera, ki je še poudarila njegovo morda malce pretirano zagorelo polt) pa se je odločilo za bele in nasploh svetlejše tone. Penelope Cruz, oskarjevka za stransko vlogo v Ljubezni v Barceloni Woodyja Allena, in nominiranka iz iste kategorije, Taraji P. Henson iz Nenavadnega primera Benjamina Buttona, sta nosili razkošni beli toaleti brez naramnic.
Tudi nominiranka za glavno žensko vlogo Anne Hathaway se je odločila za belo opravo z okrasnimi našitki in modni strokovnjaki so si edini, da je bila v Armanijevi kreaciji popolno utelešenje hollywoodskega glamurja. Na rdeči preprogi je na vprašanje, zakaj se je odločila ravno za to obleko, odgovorila: "Je ne bi tudi vi želeli obleči?"

Eden najprepoznavnejših trendov noči so bile tudi velike ogrlice v slogu ovratnic. Največ pozornosti sta pritegnili prej omenjena Hensonova in Amy Adams, nominiranka za najboljšo stransko vlogo v Dvomu, s kreacijama Freda Leightona. Kot je ugotovil neki modni strokovnjak: "Hvalabogu, da so se ogrlice vrnile v Hollywood!"
Izstopala je še ogrlica nominiranke za najboljšo žensko vlogo Melisse Leo - diamant v obliki pajka, ki ga je oblikovala njena prijateljica Katherine Wallach - in Rourkov "nakit": okrog vratu in kot broško na zavihku pri obleki je nosil slike Loki, pred šestimi dnevi preminule psičke čivave. "Hotel sem jo pripeljati s sabo," je povedal. "A saj je z mano."

Po mnenju modnih strokovnjakov se med modne spodrsljaje večera uvršča supermanekenka Heidi Klum v futuristični svetlordeči opravi Rolanda Moureta v kombinaciji z velikimi in težkimi diamantnimi uhani in zapestnicami Lorraine Schwartz. Menda je spominjala na lik iz Zvezdnih stez. Mimo naj bi ustrelila tudi nominiranka za najboljšo igralko Meryl Streep s sivo obleko brez naramnic s podpisom Alberte Ferretti, ki naj ne bi ustrezala njeni postavi.

Vse o podelitvi oskarjev in o tem, kdo vse je domov odnesel zlate kipce, si preberite tukaj.
Kaj pa najbolj pričakovani par na rdeči preprogi, prelestna Angelina Jolie in Brad Pitt? Oba sta prišla v črnini - ona v obleki Elia Saaba v kombinaciji z zelenimi uhani, on z metuljčkom - in izpolnila pričakovanja hollywoodskega zlatega para, a nekateri so Angie očitali, da je bila (spet) malce dolgočasna. V nasprotju z Bradovo nekdanjo soprogo Jennifer Aniston, ki se je sicer rdeči preprogi izognila - kdo bi ji zameril: vsa tista ugibanja, kdo bo zasenčil koga, ona Angelino ali Angelina njo ... -, a pozneje podelila nagrado v bleščeči kreaciji Valentina, kombinirani s sandali Jimmyja Chooja in Bulgarijevimi diamanti.
Tudi zakonca Sean in Robin Wright Penn sta bila usklajena v črnini, mlado hollywoodsko generacijo pa sta predstavljala Vanessa Hudgens v črni obleki Marchese s črnimi in belimi cvetlicami na životcu in uhani Cathy Waterman in Zac Efron v opravi s podpisom hiše Dolce & Gabanna.

A. K.

Nekaj najzanimivejših oprav z rdeče preproge si oglejte v fotogaleriji spodaj:

V čigave roke so šli oskarji?