Foto:
Foto:
Politično ozaveščeni Bono se je udeležil tudi svetovnega gospodarskega foruma.
Bono in Ali v 80. letih, ko še nista bila modno ozaveščena

Bono se po lastnih besedah sicer zaveda, da svet ne potrebuje še ene kolekcije oblačil, a tu gre za nov koncept: družbeno odgovorno izdelavo in nošenje oblačil. Edunovi zemeljski, a modni kosi so izdelani iz naravnih materialov, izdelujejo pa jih v družinskih tovarnah v Južni Ameriki in Afriki po poštenih načelih dela in trgovanja.

Oblikovalec Rogan, ki je odpotoval v vsako izmed tovarn in se seznanil z delavci, je izjavil, da se sicer zavedajo, da s tem ne bodo rešili sveta, se pa kar najbolj trudijo v tej smeri. Kar pravzaprav pomeni, da kavbojk za dobrih trideset tisočakov tolarjev in majic za pol manj denarja, ki jih bodo ljubitelji mode lahko kupili v prestižni ameriški blagovnici Saks Fifth Avenue in britanskem Selfridgesu, zagotovo ne bodo izdelali otroci.

Kolekcija Edun ima nekaj posebnih značilnosti: kavbojke, na primer, imajo na notranji strani žepov izvezene pesmi Rainerja Marie Rilkeja.

Bono pravi, da gre za majhne korake in majhne izbire, za odgovorno nakupovanje oblek: kje in kaj kupuješ in kaj ti pomenijo. Zaveda se, da gredo ljudem njegove politične lekcije že počasi na živce, na živce gre celo že samemu sebi, a pravi, da bo vztrajal, poskušal svojo slavo izkoristiti za dober namen in dodati vrednost svojemu življenju. Odgovora ne išče v zapravljanju denarja zase, a hudomušno dodaja, da ima le nekaj luksuznih vil na jugu Francije.

Bonova soproga Ali Hewson, ki se že leta bori za pravično trgovanje z Afriko in proti jedrskemu orožju, je tokrat prvič v središču medijske pozornosti, do zdaj ji je uspevalo ostati v ozadju. Ostaja z nogami trdno na zemlji in je skromna ter prijazna do novinarjev, na njihovo pozornost se šele navaja. Pred predstavitvijo Eduna je bila znana le na Irskem in s tem tudi zadovoljna, zdaj pa se boji, da bo šla njena relativna anonimnost po vodi. Pravi, da je delo z Bonom, s katerim imata hčerki Jordan in Eve ter sinova Elijah in Johna Abrahama, zabavno.

Bono se zaveda, da nikoli ni bil ravno strokovnjak za modo in modno oblačenje, priznava pa, da je delno kriv za razcvet frizur v slogu nemških nogometašev.

U2 še niso prepričani, če bo Edun njihova uradna znamka oblačil na prihajajoči turneji, Bono pa pravi, da kitarist Edge že tako ali tako nosi Roganova oblačila. Edun bo izdelal koncertne majice, ki jih bodo prodajali na turneji. Bobnar Larry Mullen naj bi bil zelo zahteven glede kvalitete majic, ki jih prodajajo oboževalcem, in Bonu ga je uspelo prepričati, da Edunove ne bodo kar tako razpadle.