'Louboutinke' - med ženskami vroča roba. Foto:
'Louboutinke' - med ženskami vroča roba. Foto:
Čevlje pospremljajo enako seksi oglasi.
Zvezdnice jih ljubijo. Foto: EPA
Louboutin se navdihuje pri arhitektu Niemeyerju. Foto: EPA

Jennifer Lopez celo poje o njih. Louboutin je pač že del popularne kulture. A za vsakim čevljem, katerih zaščitni znak so njihovi rdeči podplati, se skriva pravi podvig po meri delane tehnike. "Že pri peti sami gre za inženirstvo," pravi oblikovalec. "Ta drobna stvar, ki podpira človeško težo, mora imeti natančno ravnotežje."

Med materiali, potrebnimi za ustvarjenje popolnega čevlja, so tudi lesena kopita - čevljarski kalup v obliki človeške noge - in podporni kovinski tulci, ki se jih vstavi v pete, visoke do 16,5 centimetrov, da se nositeljica ne prevrne.
"Če pogledate peto, takoj vidite, da bi se brez pravega inženirstva zlomila," razlaga Louboutin. "Če ni točno znotraj centra gravitacijske pozicije, znotraj gravitacijske linije, bi vas teža prevrnila ali pa bi se zaradi nje peta zlomila." A celo pri petcentimetrskih petah se mora vanje vstaviti te kovinske konice, da izpopolnijo ravnotežje nositelja. "Ne bi rekel, da gre za umetnost," pravi Louboutin, a ob tem priznava, da pa je "zapleteno".
Louboutin se je rodil v Parizu leta 1964 in so ga čevlji privlačili že od nekdaj. Eden izmed njegovih prvih spominov je, da je videl znak, ki je zaradi potencialne škode, ki bi jo naredil na lesenem parketu, prepovedoval nošnjo visokih pet. Leta 1992 je ustanovil svojo lastno znamko, njegove čevlje, ki v povprečju stanejo 700 dolarjev, pa danes prodajajo v luksuznih butikih po vsem svetu. Zvezdnice in modni uredniki obožujejo njegove stvaritve. "Njegove stvaritve so seksi in izvirne, nekatere so igrive, nekatere nedvomno klasične," meni Terresa Cannata, ki piše za italijanski Vogue.
Navdih v Moulin Rougeu
Louboutinova kariera je doživela nekaj nepričakovanih obratov - med drugim je kot najstnik opravljal staž v pariški koncertni dvorani Folies Bergere. Izkušnja je bila bistvena za razvoj njegove oblikovalske estetike. "Čevelj je tako pomemben, ker kaže držo," pove o čevljih, ki jih nosijo kabaretne plesalke. "Biti mora udoben ... toda dati mora tudi popolno obliko in podaljšati noge do maksimuma."
Vpliv teh kabaretnih plesalk ostaja viden v Louboutinovih razkošnih in vrtoglavih stvaritvah - enega izmed svojih stiletto čevljev je celo poimenoval po zloglasni pariški četrti Pigalle, domu plesalk in Moulin Rougea.
Toda njegovi vplivi so raznovrstni, okraske na njegovih čevljih pa navdihujejo tako različni motivi kot ribje luske, masajske koralde in pajkove mreže. Dejanska zgradba njegovih čevljev pa je arhitekturno navdahnjena. Kot bistveni vzgled navaja tekoče zgradbe brazilskega arhitekta Oscarja Niemeyerja, ki so videti, kot da kljubujejo gravitaciji.

Nobena peta previsoka
Čeprav njegove čevlje pogosto nosijo ženske, ki želijo biti opažene, še posebej zvezdnice, kot so Beyonce, Rihanna, Jennifer Lopez, Gwyneth Paltrow in Sarah Jessica Parker, Louboutin pravi, da je idealni čevelj tak, ki se lahko "pojavi in izgine". S tem ima v mislih par čevljev, ki pritegne pozornost, a ki tudi laskajo postavi nositeljice do te točke, da čevlji "izginejo s silhueto".
In mnenja je, da ni nobenega smisla nositi čevelj, v katerem trpite, pa čeprav ste videti dobro. Čeprav so njegovi izdelki posebej oblazinjeni, da ščitijo pred bolečino, meni tudi, da je vsaka ženska drugačna in da ima zato drugačen prag bolečine. A dokler ženske hlepijo po njegovih stvaritvah, vztraja, da je meja njegovih dizajnov nebo. "Zame ni nobena peta zadosti visoka," dodaja na koncu.