18-letna supermanekeka Karlie Kloss je tokrat že drugič odprla Diorjevo revijo visoke mode. Foto: EPA
18-letna supermanekeka Karlie Kloss je tokrat že drugič odprla Diorjevo revijo visoke mode. Foto: EPA
John Galliano že 15 let vodi ugledno modno hišo, ki jo je ustanovil veliki pariški krojaški mojster Christian Dior. Foto: EPA

Galliano, ki so ga navdihovale risbe modnega ilustratorja Reneja Gruauja za Dior, je za rdečo nit vzel volumen, manekenke je ovil v bogate sloje tila in jih poslal na podaljšano modno brv v Rodinovem muzeju.

18-letna ameriška manekenka Karlie Kloss je tokrat odprla svojo drugo Diorjevo revijo visoke mode in s prvim izhodom napovedala vzdušje v zelo ženstveno pošitem rdeče-črnem plašču iz svile in tila, krojenem v klasični Diorjevi silhueti.

Večerne obleke z ozkimi pasovi in golimi rameni so nakazovale "Hitchcockovo žensko, ki so jo pogoltnili velikanski naborki", je za AFP po reviji povedal španski filmski guru Pedro Almodovar, eden izmed približno 800 povabljencev na reviji.

Galliano, odet v črn vojaški suknjič iz njegove lastne kolekcije za moške, navdihnjene z Rusijo, pa je v zaodrju povedal, da je v ospredje postavil igro senc med fino tkanino tila in prelivajočimi se vezeninami. "Naj pojasnim, pri prvi opravi, ki jo je nosila Karlie, gre za igro svetlobe, ki skrije gube, na dan pa se priplazi tema," je brkati gibraltarski oblikovalec z nežnim glasom opisoval videze iz svoje mape. "Videli boste živordečo barvo in sloje, tudi do sedem slojev tila, kar ustvarja nekakšen učinek tehnike chiaroscuro."

50-letni Galliano, ki je kreativno vodenje hiše Dior prevzel leta 1996, je bil pri tej kolekciji bolj kot pri prejšnjih pod vplivom Gruaujevih ilustracij za Christiana Diorja, pa tudi pod vtisom njunega prijateljstva. Ko so bile v londonski Somerset House na ogled Gruaujeve barvite ribe, je svoje osebje poslal čez Rokavski preliv, da so jih preštudirali.

"50. so bila navdih, a mislim, da je to, kar sem ravnokar predstavil, zelo zelo sodobno. Gre za barve, materiale in volumen. Je zelo zelo sodobno in nosljivo v današnjem času."

Na prvi dan predstavitev kreacij visoke mode sta svoje delo prikazala še francoska oblikovalca Christophe Josse, ki je novinec v ekskluzivnem klubu oblikovalcev visoke mode, in Alexis Mabille, pa tudi Bouchra Jarrar, prej direktorica studiev pri Balenciagi, danes pa samostojna oblikovalka.