Alma Jodorowsky na predstavitvi kolekcije Isabel Marant za H&M. Foto: EPA
Alma Jodorowsky na predstavitvi kolekcije Isabel Marant za H&M. Foto: EPA

Temnolasa muza kreativnega vodje hiše Chanel Karla Lagerfelda nima le uspešne manekenske kariere (sebe pravzaprav sploh ne vidi kot manekenko), vse bolj se prebija v svetu filma, ima pa tudi svojo popzasedbo Burning Peacocks.

Alma je vnukinja režiserja in pisatelja Alejandra Jodorowskega, potomca judovskih priseljencev iz Ukrajine v Čilu, njen oče pa je igralec Brontis Jodorowsky. Že od malega je nastopala v gledališču, saj so tam delali njeni starši, tako da je pravzaprav odraščala na odrskih deskah in ob njih. Njena igralska pot se ni zgodila načrtovano, ampak "samodejno", je povedala v še svežem pogovoru za nemško izdajo revije Interview.

Septembra je praznovala 22. rojstni dan, na francoskih tv-zaslonih pa se je prvič pojavila že pri 14 letih, v tv-filmu Gaspard le Bandit. Na platnih je debitirala v vlogi Estelle v francosko-ameriškem Eyes Find Eyes, preboj pa doživela kot Diane v ne ravno kritiško priznani, a na blagajnah uspešni komediji Sea, No Sex and Sun.

In v nekem trenutku jo je opazil Abdellatif Kechiche, ki ji je dal stransko vlogo Béatrice v odmevnem Adelinem življenju, filmu, ki je dobil zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu (nagrajeni pa sta bili tudi glavni igralki Adele Exarchopolous in Lea Seydoux). Kmalu bomo Almo videli v glavni ženski vlogi Evelyn v britanskem Kids In Love, v katerem bo poleg nje igrala še ena Lagerfeldova ljubljenka Cara Delevingne.

Alma, ki modne poznavalce navdušuje s svojim slogom oblačenja (menda ga preveva že pregovorni "pariški šik") in je bila preteklosti obraz newyorške "hipsterke" znamke Opening Ceremony, seveda ne manjka na nobeni modni reviji Chanel, bila je tudi eden od obrazov Lagerfeldove razstave o ikoničnem Chanelovem suknjiču The Little Black Jacket. Kot je povedala v omenjenem intervjuju za Interview, ji je znamka Chanel všeč, ker je "elegantna in brezčasna".

Kdo je zanjo prava Parižanka? "Samozavestna in dobro oblečena ženska z nekim posebnim šikom." Ženske, ki jo navdihujejo: njena mama, ki je odlična mama in odlična igralka, pa Catherine Deneuve, Gena Rowlands in Elizabeth Taylor - ženske, ki so "malce rokenrol". Kot ona sama.