Anđela je za Rašico oblikovala 10-delno kolekcijo za pomlad-poletje 2015 in jo poimenovala METAGRAFIT. Foto: Rašica/Ana Kovač
Anđela je za Rašico oblikovala 10-delno kolekcijo za pomlad-poletje 2015 in jo poimenovala METAGRAFIT. Foto: Rašica/Ana Kovač
Na modni reviji je Rašica predstavila nove kose iz pletenine, v ospredju pa je bila kolekcija Metagrafit, ki je nastala v sodelovanju z mlado oblikovalko Anđelo Lukanović. Foto: Rašica

Njihovi kolekciji sem želela dodati malo svežine in igrivosti – upam, da mi je uspelo.

Anđela o sodelovanju z Rašico
Anđela Lukanović se je na modni reviji oglasila iz Londona. Foto: Rašica
Anđela si je kolekcijo prislužila na preteklem spomladanskem tednu mode, ko ji je Rašica podelila nagrado za najboljši trajnostni koncept. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Anđela si je kolekcijo prislužila na preteklem spomladanskem tednu mode, ko ji je Rašica podelila nagrado za najboljši trajnostni koncept.

Novembra pa je 10-delna kolekcija Metagrafit za pomlad/poletje 2015 ugledala luč sveta na modnem dnevu Rašice, kjer so se zbrali številni modni navdušenci. Tam so poleg izdelkov R Exclusive by Zoran Garevski največ pozornosti bili deležni "kosi" mlade modne oblikovalke.

Pri snovanju kolekcije se je poigravala s črtami, idejo pa, zanimivo, dobila pri starem očetovem Rašičinem puloverju. "Ta pulover je oče nosil res dolgo, saj je bil zelo kakovosten, to pa se mi je zdel tudi najbolj enostaven začetek, da izhajam iz nečesa, kar poznam. Izhodišče so bile črte, ki smo jim dodali nekaj barv, jih tudi spremenili v vijuge, da je nekaj novega, sodobnega in moram reči, da so prvi vzorci videti zelo dobro," je pred samim razkritjem kolekcije dejala Anđela. Po modni reviji pa je za MMC še nekoliko bolj pojasnila, kje je dobila navdih: "Navdih je kombinacija različnih stvari, ki so se mi v tistem trenutku podile po glavi – Julije Knifer in njegovi meandri, ki so me obsedli, mornarske črte in počitnice na hrvaški obali, pletenine moje mame in očeta ... Metagrafit je kombinacija nazivov umetniških del J. Kniferja. Kolekcija je zame nekako zelo nostalgična, ker ima vsak detajl svoj namen in svojo zgodbo.​"

Metagrafit je sestavljena iz elegantnih oprijetih kril, sproščenih tunik in poletnih oblek, rdeča nit kolekcije pa so črte, ki so že Anđelin zaščitni znak. Od kod pa navdušenje nad vzorci? "Od otroštva so me pisane površine vedno bolj privlekle. Če je bil prazen list papirja na mizi, ni bil dolgo prazen. Vedno so me ‘srbeli prsti’ in sem morala vse malo pokvariti, pa če je to bila samo na primer črta z rumeno barvico po kakšni lepi vizitki. Črte so seveda moj najljubši vzorec – najbrž zato, ker so kot mala črna obleka tudi črte večne in vedno aktualne."

Za Anđelo je bila ta izkušnja edinstvena, saj se je lotila zanjo dokaj neznanega področja - oblikovanja pletenin: "Pletenine same mi niso povzročale težav – bolj problematično je prilagoditi estetiko vzorčenja zmožnostim produkcije Rašice. Moji projekti večinoma vključujejo kompleksne vzorce, medtem ko je bilo treba za Rašico pripraviti nekaj preprostega, a hkrati svežega."

Oblikovalsko pot nadaljuje v Londonu
Anđela, ki je končala magisterij na NTF-ju, oblikovalsko pot nadaljuje v Londonu, v preteklosti je tam opravljala pripravništvo pri "kraljici vzorcev" Mary Katrantzou, zdaj pa počne: "Delam kot neodvisna oblikovalka tekstilij in oblačil​, s poudarkom na oblikovanju printov in žakarskih tkanin​. To sem sicer počela tudi v Sloveniji, ampak želim kariero nadgraditi z novimi izkušnjami​ v industriji​ – trenutno sem zaposlena pri znamki oblačil, ki ima studio v Londonu, zato sem se tudi preselila."

V Londonu namerava oblikovalka, ki je delovala tudi v Young@Squatu, ostati nekaj let: "Trenutno imam namen ostati nekaj let, pozneje pa kombinirati med Slovenijo in Anglijo. Moj način dela pri projektih je namreč dokaj prilagodljiv in ga lahko z malo več organiziranosti opravljam dobesedno, kjer koli je ​dostop do elektrike in medmrežna povezava.​ Osebno menim, da 'svetovna scena' ne obstaja več, svet je postal zelo majhen - zdaj je samo pomembna organiziranost in samoiniciativa​."

O željah za prihodnost pa: "Glede na to, da smo v Sloveniji zelo vezani na šport, bi si želela sodelovati s kakšnih podjetjem, ki dela športna oblačila. Bi bil velik izziv zame.​ Cilje imam sicer postavljene tudi za nekaj let v naprej – ampak vedno znova ugotavljam, da življenje prinese priložnosti, ki jih ne pričakujem​ in ki mi postavijo življenje na glavo​. Trenutno si želim sodelovati pri čim več različnih projektih in čim bolj razširiti portfolio v naslednjih nekaj letih."

V pričakovanju novih Anđelinih projektov, zaupala je, da jo trenutno najbolj mika usnje, ki se ga bo najbrž lotila z naslednjim projektom, si lahko ogledate njeno kolekcijo Metagrafit, ki sporoča, da se bodo spomladi in poleti nosile črte.

Njihovi kolekciji sem želela dodati malo svežine in igrivosti – upam, da mi je uspelo.

Anđela o sodelovanju z Rašico