Prve dni se je  predstavil tudi modni oblikovalec John Richmond s svojo kolekcijo. Foto: EPA
Prve dni se je predstavil tudi modni oblikovalec John Richmond s svojo kolekcijo. Foto: EPA
Karl Lagerfeld in Silvia Fendi
Predstavila sta se tudi že Karl Lagerfeld in Silvia Fendi. Foto: EPA
D&G
Poudarek kolekcije D&G je bil predvsem na dodatkih. Foto: EPA

37 modnih hiš bo tako v naslednjih dneh zavzelo modne steze s svojimi kolekcijami za pomlad/poletje 2012. Med njimi bo kar nekaj vodilnih imen italijanske mode v teh dneh odprlo svoje visoko tehnološke trgovine v italijanski prestolnici mode.

Toda strokovnjaki opozarjajo, da je celoten modni sektor pred negotovim obdobjem. "Nanj moramo odgovoriti z optimizmom," je dejal Mario Boselli, vodja zbornice italijanske mode, ki dogodek tudi organizira.

"Težava Italije in Evrope kot celote je v majhnosti, in ker so ta hip države v razvoju daleč stran od nas, bomo uprli vse naše moči v promoviranje znamke 'Made in Italy' po vsem svetu," je še poudaril Boselli.

Po njegovih besedah je bil avgust skoraj tako slab za prodajo, kot je bil september leta 2008, ko je svet zajela kriza.

Celoten italijanski modni sektor je v letošnjem letu ciljal na osemodstotno rast, toda zaradi pritiskov investitorjev je ta rast dosegla štiri odstotke, kar pa je še vedno napredek v primerjavi z letom 2009, ko je prodaja padala za 15 odstotkov.

Italijanski velikani z novimi kolekcijami
Sam modni teden se je sinoči začel z revijo Guccija in Rocca Barocca. Temu pa sta danes sledila Prada in D&G. V prihodnjih dneh pa se bodo še predstavili: Versace in Moschino (oba v petek), Jil Sander (sobota), Missoni (nedelja) ter Roberto Cavalli in Giorgio Armani (ponedeljek).

Kljub glamuroznemu odprtju pa najbolj izpostavljene modne hiše ne skrivajo svojih ambicij po tujini. "Prva polovica je bila fantastična za naše znamke, ker se je rast prodaje v tujini dvignila za 30 do 40 odstotkov. Predvsem v Aziji, Kazakstanu in Rusiji," je dejal Gaetano Marzotto predstavnik italijanskega proizvajalca tekstilij Marzotto.

Par utrinkov iz prvih dni modnega tedna smo vam pripravili v spodnji galeriji.