Hollywoodska 'sirena' Jessica Alba na lanskih Zlatih globusih v toaleti ateljeja visoke mode Oscarja de la Renta. Foto: EPA
Hollywoodska 'sirena' Jessica Alba na lanskih Zlatih globusih v toaleti ateljeja visoke mode Oscarja de la Renta. Foto: EPA
Tudi Anna Wintour ga je gotovo klicala kar Oscar. Foto: Reuters
Izvezeno oblikovalčevo ime na toaleti SJP. Foto: EPA

Seveda, tako modna navdušenka Carrie (Sarah Jessica Parker, v nadaljevanju SJP) kot ruski umetnik Aleksandr Petrovsky (sloviti baletnik Mihail Barišnikov), ki ji je pozneje podaril "Oscarjev" po meri izdelan kos, sta bila izmišljena lika iz nadaljevanke Seks v mestu, ki je tako kot čevlje Manola Blahnika sanjske obleke Oscarja de la Renta približala slehernicam. Pa čeprav o njih večina izmed nas lahko še naprej le sanja ...

Skromni velikan
A tudi v resničnem življenju SJP, desetletje po tem, ko njenega tv-alter ega Carrie (na obupna filma Seks v mestu raje pozabimo) ni več, še vedno prisega na obleke Oscarja de la Renta, njegovo kreacijo je, denimo, nosila na letošnjem modnem galadogodku leta v Metropolitanskem muzeju.

Takrat je veliko pozornosti pritegnilo oblikovalčevo ime, izvezeno na vlečki toalete, kar je številne presenetilo, saj ni bilo ravno v njegovem slogu. SJP je za Vanity Fair pojasnila, da je gospoda de la Rento prosila za dovoljenje, da bi v škrlatnih črkah na obleko izvezli njegovo ime: "To je bila moja zamisel. On ne bi tega naredil nikoli, za kaj takega je veliko preskromen."

Ljubljenec elite, tudi Jackie O
V več desetletjih je ime Oscar de la Renta postalo sinonim za blišč in eleganco, njegovih oblek niso nosile le dame newyorške visoke družbe (njegova stranka je bila tudi nekdanja prva dama in modna ikona Jackie O) - za bolj sproščene priložnosti, recimo vikendoddih v okrožju Hamptons, je zanje oblikoval celo kavbojke - in kronane glave, ampak tudi najstniške popikone in seveda filmske zvezdnice, ki sanjajo, da bi za Oskarje njegovo svežo kreacijo posodili prav njim.

Dobiti vabilo za prvo vrsto na Oscarjevih modnih revijah je bil znak potrditve, da končno spadaš v modno elito.

Amal pred oltar v de la Renti
Nazadnje se je o njem, ki se je kalil pri samem mojstru Balenciagi in pri hiši Lanvin, veliko pisalo pred tedni, ko je ugledna britanska odvetnica Amal Alamuddin (zdaj Clooney) skočila v zakon s hollywoodskim "težkokategornikom" Georgeem Clooneyjem - v kreaciji Oscarja de la Rente.

Oglejte si nekaj zvezdniških navdušenk nad delom newyorškega modnega velikana dominikanskega rodu, ki je na svojem domu v Connecticutu izgubil dolgoletni boj z boleznijo. Star je bil 82 let.