Manekenka Gigi Hadid je ena glavnih zvezd koledarja. Foto: Instagram/Pirelli
Manekenka Gigi Hadid je ena glavnih zvezd koledarja. Foto: Instagram/Pirelli

Italijanski proizvajalec pnevmatik je predstavil svoj ikonični koledar za leto 2019, ki je tako zaželen tudi zato, ker ga natisnejo v le nekaj tisoč izvodih. Medtem ko so koledar za leto 2016 krasile močnejše ženske, za leto 2017 oskarjevke, lani pa je bila tema koledarja Alica v Čudežni deželi, so tokrat za rdečo nit izbrali "ženske, ki sanjarijo".

Fotografije je že aprila v New Yorku posnel škotski fotograf Albert Watson, govorijo pa zgodbo štirih filmskih likov. Vanje so se prelevile manekenka Gigi Hadid, balerina Misty Copeland, igralka Laetitia Casta in igralka in manekenka Julia Garner, ki se "spoprijemajo ali s trdim delom, da bi dosegle svoje cilje, ali s posledicami tega uspeha".

Na dogodku ob izidu koledarja v Milanu je kot glavni izvajalec nastopil slovenski vokalni orkester Perpetuum Jazzile. Prireditev, ki se je je udeležilo okoli 700 povabljenih, je povezovala z oskarjem nagrajena igralka Halle Berry, ki je na oder povabila tudi Perpetuum Jazzile. Skupina je v trajno last ter spomin na dogodek prejela tudi dva izvoda sicer močno omejene serije koledarja.


"Pirellijev koledar je bil na samem začetku namenjen avtomehanikom, da so si lahko med menjavanjem pnevmatik ogledovali razgaljene ženske. Zelo dolgo so se držali tega sloga, a ko so k sodelovanju povabili mene, se mi je zdelo narobe, da bi manekenke preprosto odpeljal na plažo in jim rekel, naj si slečejo majice. To se mi je zdelo v popolnem neskladju s smernicami gibanja #MeToo,"
je dejal Watson.

Rezervirano za največje zvezdnice
Misty Copeland in Calvin Royal III. se na koledarju pojavita kot plesalca in ljubimca, Copelandova pa se je prelevila tudi v vlogo plesalke v striptizklubu. Laetitia Casta igra slikarko, ki živi s svojim partnerjem – upodobil ga je plesalec Sergej Polunin, Julia Garner se je za Pirellijev koledar spremenila v fotografinjo, ki v botaničnem vrtu fotografira manekenko Astrid Eiko, Gigi Hadid pa upodablja uspešno žensko. Pridružil se ji je tesen prijatelj in znan modni oblikovalec Alexander Wang.

Pirelli je prvi koledar izdal daljnega leta 1964, od takrat pa se je v zgodovino mode zapisal po nekoliko drugačnih fotografijah znanih žensk. Med tistimi, ki so v preteklosti krasile strani Pirellijevega koledarja, tako najdemo Sienno Miller, Naomi Campbell, Gisele Bündchen, Kate Moss, Cindy Crawford, Lauren Bush, Laetitio Casta, Millo Jovovich, Doutzen Kroes, Heidi Klum, Sophio Loren, Penélope Cruz, Brittany Murphy, Amy Smart, Julio Stiles, Karolino Kurkovo, Adriano Lima, Alessandro Ambrosio, Bridget Moynahan, Shannyn Sossamon, Meno Suvari, Isabeli Fontano, Hilary Swank in Natasho Poly.