Mojster Galliano s svojimi elegantimi 'jahačicami'. Foto: EPA
Mojster Galliano s svojimi elegantimi 'jahačicami'. Foto: EPA
Chanel Iman je začarala občinstvo v beli čipkasti kreaciji. Foto: EPA

Hišni "krojač" Christiana Diorja si je navdih sposodil pri damah poznega 19. stoletja, ki so raje, kot posedale po salonih, hodile na lov. Točneje od žensk, ki so navdihovale Charlesa Jamesa, ameriškega oblikovalca, čigar ekstravagantne oblike so nato navdihnile samega mojstra Diorja, ko je leta 1947 "izumil" new look, morda najvplivnejšo modno kolekcijo vseh časov, ki je zatresla modni svet in zaznamovala generacije oblikovalcev.

Galliano je začel s štirimi strogo krojenimi jahalnimi jopiči s črnimi žametnimi ovratniki in stisnjenimi pasovi v kombinaciji s plisiranimi dolgimi krili - za udobje na pomožnem sedlu. Sledile so razkošnejše abstrakcije v Jamesovem slogu, ki je slovel po tem, da je tkanine ukrivljal po svoji volji in razvil prave modne tridimenzionalne skulpture.

Navdušena tudi popdiva Kylie
Nad "funky" melodramatično zvočno podlago se je razlegalo konjsko rezketanje, izmed manekenk pa je po poročanju AP izstopala Chanel Iman v "senzacionalni obleki", nekakšni mešanici čipke in rož iz tila, v katerem je Britanka lomila srca v dvorani. Lepotice so nosile škornje z vrtoglavo visoko peto v slogu domin, ki bodo gotovo pritegnile številne modne navdušenke, njihove glave pa so krasili prefinjeni klobuki, primerni za na konjeniške dirke.

"Ženske v jahalni opremi so vedno videti seksi. A John je danes to popeljal na drugo, bolj ekstravagantno in lepo raven," je po reviji povedala popzvezdnica Kylie Minogue.

In čeprav so Galliana navdihnile veleposestnice, je bilo ličenje elegantno belo v slogu div iz nočnih klubov v kombinaciji z zeleno osenčenimi oči in pričesko v obliki stalagmitov.

"Želel sem si prikazati vpliv ozadja new looka gospoda Diorja, od amazonk in dresure do plesnih toalet," je pojasnil Galliano. Sam Diorjev hišni oblikovalec pa se je občinstvu priklonil v škornjih, jahalnih hlačah, salonski suknji in čudovitem cilindru, med sprehajanjem po sedežu Diorja na aveniji Montaigne je mahal z bičem.