Dolge noge Edie Campbell v zlatih čeveljcih. Foto: EPA
Dolge noge Edie Campbell v zlatih čeveljcih. Foto: EPA

Petra Windschnurer, urednica mode in lepote pri reviji Elle, je takrat na Twitterju zapisala: "Še dobro, da je samo Saint Laurent, saj se Yves ob tem najbrž obrača v grobu." Slimane je namreč v pariško modno institucijo Yves Saint Laurent, poleg Diorja sinonimom za francosko prefinjenost in eleganco, vnesel duh subkulture grungea. Še predtem pa iz imena znamke črtal Yvesa.

A zdaj, ko je na pariškem tednu mode priznani fotograf in nekdanji kreativni vodja Dior Homme predstavil svojo tretjo kolekcijo, se zdi, da so ga poleg hollywoodskih zvezdnic, nagnjenih k estetiki rokenrola in celo čisto pravih rockerjev (obraz ene od SL kampanj je, recimo, Beck, ki se zadnje čase ne loči od klobuka v slogu tistih, ravno videnih na brvi), pa seveda Kate Moss, sprejele tudi staroste modne industrije.

Tokrat se je Slimane vrnil v "divja šestdeseta", o čemer priča dolžina minikril, ki se je povzpela visoko na stegna, pa ličenje v slogu ikone tistega časa, Twiggy. Kot je pri Style.com zapisal urednik Tim Blanks, je supermodel Edie Campbell odlično utelesila duha neke druge Edie Warholove muze iz 60. Edie Sedgwick.

Rockerske barve sta zastopala predvsem Alex Turner in Miles Kane, v oprijetih usnjenih hlačah in s pričeskama, zaradi katerih bi ju zlahka postavili v čas pred pol stoletja - čas, ko je Yves Saint Laurent odprl prvi butik na levem bregu Sene in "izumil" ženski hlačni kostim, le smoking.