V oglaševalski kampanji za modno znamko Desigual. Foto: Instagram Winnie Harlow
V oglaševalski kampanji za modno znamko Desigual. Foto: Instagram Winnie Harlow
Postala je tudi predstavnica združenja obolelih za vitiligom. Foto: Instagram Winnie Harlow

Winnie - njeno pravo ime je Chantelle Brown Young - prihaja iz Toronta, pri štirih letih pa je zbolela za vitiligom, redko boleznijo, ki povzroči, da zaradi izgube pigmenta po vsem telesu nastajajo svetli madeži. Vitiligo ne povzroča bolečin in ni nevaren za življenje, a zaradi nenavadnih lis so ti ljudje videti drugačni.

To pa Winnie nikakor ni ustavilo, da ne bi sledila svoji veliki želji - postati manekenka. Ironično, gre prav za poklic, ki ima skorajda neživljenjske zahteve glede videza in kup pravil, kakšna bi dekleta, ki želijo uspeti v modnem svetu, morala biti. Zato ni čudno, da so modne agencije druga za drugo Winnie zapirale vrata, a z objavami na družbenih omrežjih je vztrajno pridobivala vse več oboževalcev in podpornikov, njena prepoznavnost je rasla, dokler je niso medse sprejela tudi velika modna podjetja.

Cara ima nenavadne oči (in obrvi), Winnie pač kožo
Tako je tekmovala v resničnostni oddaji America's Next Top Model, pozirala v oglasnih kampanjah za Diesel in Desigual ter sodelovala na londonskem tednu mode. Fotografi danes ljubijo njeno drugačnost, novinarji pa jo zaradi navdiha, ki ga nudi, pogosteje kot druge manekenke prosijo za izjave. "Modna industrija končno odpira oči in ne postavlja več ostrih lepotnih meril. Vsak ima svoje posebnosti in čutim, da moram sama biti vzor za to, da ljudem pokažem, da se je treba sprejeti takšnega, kot si. Morda lahko s tem pomagam premikati meje, kaj je v današnji družbi še sprejemljivo," je dejala v Londonu.

Zadnja leta živi v Kaliforniji, preizkuša se tudi v pisanju, na neki način pa se mora danes prav vitiligu - ta bolezen je tudi pri Michaelu Jacksonu povzročila, da je njegova koža postajala vse svetlejša -, zahvaliti za svoj uspeh in slavo. "Če nekdo želi najeti Caro Delevigne ali Jourdan Dunn, že ve, zakaj si želi prav njiju - zaradi njunih posebnosti. In moja posebnost je prav tako opazna kot Carine čudovite in močno poudarjene oči. Njo želijo zaradi oči, mene zaradi izstopajoče kože. Veliko ljudi je zelo srečnih in ponosnih, hkrati pa tudi presenečenih, da vidi nekoga s kožno boleznijo na modni stezi, v oglasih in revijah. Sem dokaz, da se sanje lahko uresničijo," je pred kratkim dejala za časopis Edmonton Journal. "Lepota ne pomeni biti popoln, lepota pomeni, da se človek dobro in samozavestno počuti v svoji koži."

Nekaj Winniejinih fotografij si oglejte v spodnji galeriji. Foto: EPA, Instagram.