Modni poznavalci so napovedali, da bo Carrie Underwood na fotografijah sijala. In niso se ušteli. Foto: EPA
Modni poznavalci so napovedali, da bo Carrie Underwood na fotografijah sijala. In niso se ušteli. Foto: EPA
Jennifer Hudson
Elegantna belo-črna toaleta s srebrnim pridihom oskarjevke Jennifer Hudson. Foto: EPA
Paris Hilton
Starleta Paris Hilton se (z razlogom) ni znašla na seznamu najbolje oblečenih zvezdnic na Grammyjih. Foto: EPA

Jennifer Hudson je na podelitev najbolj zvenečih priznanj v svetu glasbe prišla v modno ozaveščeni belo-srebrno-črni obleki, Sheryl Crow v "električno modri" toaleti na eno ramo s podpisom Tonija Maticevskega, Taylor Swift pa je svojo seksi stran pokazala v črni obleki z V-izrezom oblikovalca Kaufmana Franca.

V zadnjem trenutku zadeli v polno
Katy Perry
se je pojavila v oprijeti nežno rožnati obleki s čipkastimi nabornicami: to je bila njena druga izbira, saj bi se v prvi po njenih besedah "najverjetneje znašla na seznamu najslabše oblečenih". Nato pa je njen stilist odkril rožnato stvaritev libanonskega oblikovalca Basila Sode, ki jo je morala Katy sicer takoj po podelitvi vrniti v Libanon, a se zaradi tega na podelitvi ni obremenjevala.

Tudi Duffy je svojo opravo izbrala v zadnjem trenutku: odločila se je za črno obleko Alberte Ferretti z bisernim ovratnikom in s prosojnim asimetričnim vzorcem na oprsju.
"Dolgočasno! Kaj za vraga nosite?"
Memsor Kamarake, modni urednik revije Vibe, je napovedal, da bo zlato-kristalna oprava Carrie Underwood odlično videti na fotografijah. To drži in velja tudi za mnoge druge oprave zvezdnikov na podelitvi, ki je potekala v Staples centru v Los Angelesu. A, kot ugotavlja Sandy Cohen za agencijo AP, je pri njihovih modnih izbirah manjkal ravno svobodni duh, ki po navadi Grammyje razlikuje od drugih podelitev v natrpani sezoni nagrad.

Kot ugotavlja Kamarake, so bili letos veliko bolj "ukročeni" kot po navadi: "Grammyje smo imeli vedno radi, ker niso bili tako resni kot Oskarji. Danes pa smo si mislili: Kaj za vraga nosite?."

Še posebno umirjeni so bili letos raperji. Kot ugotavlja Kamarake, morda zato, ker bi s preveč razkošnimi, nakita polnimi opravami, malce preveč naduto nastopili pred navadnimi smrtniki, ki se med gospodarsko krizo ukvarjajo s tem, kako zaslužiti za hrano. A Young Jeezyju in Ne-Yu je uspelo vdahniti nekaj osebnosti v svoji opravi, Jay-Z pa je bil - kot po navadi - čedno urejen.

Coldplay so po Kamarakejevem mnenju ubrali pravo ravnotežje v barvitih, a ne preveč vpadljvih jopičih v slogu naslovnice albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band legendarnih Beatlov.

"J. Lo-trenutka" ni bilo
Paula Abdul
bo gotovo tarča govoric zaradi sončno rumene toalete z zlatim robom in s pričesko v slogu lepotnih kraljic, a trenutka, kot je bil tisti, ko je na rdečo preprogo zakorakala J. Lo v "tisti legendarni Versacejevi obleki z 'ubijalskim' izrezom", nismo doživeli.

Estellina vesoljsko srebrna oprava s škornji vred je bila po besedah Yalofa Schwartza "zunaj tega planeta", a je imela nekakšen pridih modernosti. "Bila je nora, odtrgana - a to je rokenrol. Čeprav si mislimo, zakaj bi kdo to oblekel, hkrati lahko rečemo: hvalabogu!."
Pojavilo se je še nekaj novih smernic: klobuka Jasona Mraza in Ne-Ya, obleke na eno ramo, kot sta ju nadeli Zooey Deschanel in Miley Cyrus, ki ji je precej odrasli toaleti Maxa Azrie uspelo vdahniti nekaj mladostnosti s kupom diamantnih zapestnic Mimi So.

Starosta Barry Manilow ni imel nikakršnih dvomov o svojem črnem žametnem jopiču Dolce & Gabbana: "Ves čas sem na poti, in ko si na poti, pač nosiš črno," je povedal.

A. K.

V fotogaleriji spodaj si oglejte nekaj brezhibnih in nekaj "drznejših" zvezdniških oprav na Grammyjih: