H&M se namerava vrniti v Ukrajino. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
H&M se namerava vrniti v Ukrajino. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

"Podjetje je v intenzivnem dialogu s partnerji in oblastmi ter z novembrom načrtuje postopno odprtje večine svojih poslovalnic v državi," so sporočili iz H&M-a. Kot so dodali, bo pri tem vedno na prvem mestu varnost zaposlenih in kupcev.

Švedska veriga je imela v Ukrajini devet poslovalnic, šest v Kijevu ter po eno v Harkovu, Odesi in Lvovu. Poslovalnice bodo znova odprli, "kjer je to mogoče", poleg tega pa nameravajo sodelovati z "organizacijami na terenu in programi pomoči ter obnove Ukrajine".

Jeseni naj bi v Ukrajini vrata odprle tudi trgovine španske skupine Inditex, ki ima med drugim v lasti znamke, kot so Zara, Bershka in Pull&Bear.

Nekatere druge zahodne multinacionalke so poslovanje v Ukrajini že obnovile, ameriška veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's se je vnovič odprla že septembra lani.

Pred vojno so imela tuja podjetja v trgovini na drobno v Ukrajini skoraj 60-odstotni delež.

Umik iz Rusije in Belorusije

H&M je poslovalnice v Ukrajini tako kot večina tujih trgovcev zaprl po ruski invaziji 24. februarja lani. Prvo trgovino v državi je sicer odprl v Kijevu pred petimi leti.

Marca lani je veriga napovedala tudi umik iz Rusije in Belorusije, kjer je zadnje poslovalnice nato zaprla novembra lani. Prve poslovalnice v Rusiji so odprli pred 13 leti, navaja modna revija Drapers.