Vedno samosvoja Westwoodova je izkoristila priložnost za politično sporočilo. Foto: Reuters
Vedno samosvoja Westwoodova je izkoristila priložnost za politično sporočilo. Foto: Reuters
Vivienne Westwood
Znova si je omislila zelo poseben videz manekenk. Foto: Reuters

V Londonu poteka izredno odmeven teden mode, na katerem se predstavljajo največje britanske modne hiše, svoj debi kot modna oblikovalka pa je doživela tudi popzvezdnica Rihanna, ki je v sodelovanju s hišo River Island predstavila svoje modne kreacije.

A za zdaj je največ prahu (znova) dvignila neutrudna 71-letna Westwoodova, ki je na modni stezi v znameniti galeriji Saatchi predstavila svoje najnovejše stvaritve iz linije Red Label. Ob koncu revije pa se je pojavila v kratki majici s svojo podobo in napisom "Sem Julian Assange."

Pozsneje je javno izrazila podporo ustanovitelju spletne strani WikiLeaks, ki je razkrila na tisoče zaupnih dokumentov ameriškega zunanjega ministrstva. Dejala je: "Sem njegova velika zagovornica. Je neverjeten junak, saj si je upal razkriti laži vojnih mafijcev. Všeč so mi ljudje, ki si upajo pomoliti glavo iz peska," je dejala in dodala, da je s prodajo omenjenih majic zbrala 3.000 funtov (3.480 evrov), ki jih bo izročila Avstralcu.

Spomnimo, Assange se vse od junija lani skriva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, saj se izogiba izročitvi Švedski, kjer ga dve ženski obtožujeta spolnega napada in posilstva. Boji se namreč, da bi ga Švedska nato predala ZDA.

Modno revijo sta si ogledali tudi hčerki glasbenika Boba Geldofa, Peaches in Pixie, ter kanadski glasbenik Bryan Adams, ki je o Westwoodovi dejal: "Edinstvena je, Vivienne nihče ne seže do kolen."

"Bodi do okolja prijazna"
Ekcentrična britanska oblikovalka pa je pozornost pritegnila s še eno izjavo, pravzaprav z nasvetom, ki ga ja namenila ženi princa Williama, vojvodinji Catherine. Westwoodova je znana okoljska aktivistka, pred revijo je tudi predstavila "listino okoljske revolucije", s katero je ljudi pozvala: Kupujte manj, izbirajte dobro, nosite dolgo.

O Kate pa je dejala: "Zanjo nimam nobenega modnega nasveta, razen tega, da bi bilo odlično, da bi iste obleke večkrat nosila, saj to koristi okolju, hkrati pa bi ljudem poslala pozitivno sporočilo. Če že toliko časa nameni izbiranju in pomerjanju oblek, da so ji kot ulite, bi jih morala iz omare vzeti znova in znova. Saj ni treba en dan nositi rdeče kombinacije, naslednji dan pa se pojaviti v skoraj enaki obleki, le v modri barvi."

Na londonskem tednu mode oblikovalci menda dobijo kar za 100 milijonov funtov naročil (116 milijonov evrov), celotna britanska modna industrija pa je vredna okoli 21 milijard funtov (24,3 milijarde evrov).

Kreacije Vivienne Westwood iz nove kolekcije Red Label si lahko ogledate v galeriji.