Nancy Gonzalez se je ob prihodu na sodišče skrivala pod ogromnim črnim dežnikom. Desno njena odvetnica Andrea Lopez. Foto: AP
Nancy Gonzalez se je ob prihodu na sodišče skrivala pod ogromnim črnim dežnikom. Desno njena odvetnica Andrea Lopez. Foto: AP

Ročne torbice 71-letne oblikovalke so nosile številne zvezdnice, vključno z Victorio Beckham, Salmo Hayek in Britney Spears, nemalokrat pa so bili izdelki Gonzalezove uporabljeni tudi v seriji Seks v mestu.

A kot se je izkazalo, je za razkošjem prestižnih torbic skrito marsikaj. Modni dodatki so bili namreč po zamisli Gonzalez izdelani iz kože pitonov in kajmanov, in to v njeni domovini Kolumbiji. Oblikovalka jih je v ZDA pretihotapila tako, da je angažirala sorodnike in prijatelje, ki so torbe na letala prinesli kot del osebne ročne prtljage, v ZDA pa jih nato predali oblikovalki, ki jih je prodajala trgovinam s prestižnim blagom – med drugim jih je bilo mogoče kupiti v newyorških trgovinah Harrods, Neiman Marcus in Saks, poroča AP.

"Preiskava je odkrila več let delujočo tihotapsko mrežo, v okviru katere so plačani kurirji tihotapili torbice, izdelane iz kože zaščitenih plazilcev, v ZDA, kjer so bile pozneje prodane za več tisoč ameriških dolarjev," je po končani preiskavi povedal predstavnik ameriške službe za ribe in prostoživeče živali.

Kot poroča AP, je uvoz izdelkov, narejenih iz kože določenih vrst plazilcev, oziroma živih živali v ZDA potencialno mogoč – tako Kolumbija kot ZDA so namreč podpisnice sporazuma o mednarodni trgovini z ogroženimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (CITES) –, vendar je trg strogo reguliran, potrebna so številna dovoljenja, za katera pa Gonzalez ni nikoli zaprosila.

Oblikovalko so zaradi nezakonite trgovine z izdelki iz zaščitenih živalskih vrst pridržali pred dvema letoma v domačem mestu Cali, pozneje pa jo je Kulombija izročila ZDA, kjer so ji sodili. Kot omenjeno, jo je zdaj sodišče na Floridi obsodilo na zaporno kazen 18 mesecev. Gonzalez je namreč dejanje priznala in se opravičila, poroča AP: "Iz dna srca se opravičujem Združenim državam Amerike. Nikoli nisem nameravala škoditi državi, ki ji toliko dolgujem."

"Pod pritiskom sem sprejela slabe odločitve," je še priznala.