Z umetničinim zaščitnim znakom – pikami – so opremili izdelke in prodajalne na ulicah Pariza, Londona, New Yorka in Tokia. Foto: Reuters
Z umetničinim zaščitnim znakom – pikami – so opremili izdelke in prodajalne na ulicah Pariza, Londona, New Yorka in Tokia. Foto: Reuters

V najobsežnejšem sodelovanju s 93-letno japonsko umetnico, je modni velikan izdal kolekcijo oblačil, dodatkov in dišav, sledile so kampanje, ki so pritegnile pozornost vsega sveta.

Vuittonovo sodelovanje vključuje njene neskončne pike v 1001 odtenku in oblikah, skupaj s cvetličnimi in bučnimi motivi.

Kusama je najbolj znana po svoji obsedenosti s pikami, ki jih slika že od desetega leta – pike nanaša na platna, debla, sobe in celo ljudi. "Verjamem, da je luna pika, sonce je pika, vesolje je kup pik. S to mislijo raziskujem svoj obstoj. Že od otroštva so teme moje umetnosti pike in mreže neskončnosti," je Jajoi Kusama povedala ob najnovejšem sodelovanju.

Vuittonove ekipe so bile pristojne za reprodukcijo pik, ki jih je Kusama nekoč ročno poslikala na deblo. Po neštetih poskusih so dosegli želeni učinek: zdi se, da pike lebdijo na usnjenem izdelku in se lesketajo tu in tam, kot bi Kusama pravkar dvignila čopič iz vsakega kroga, barva pa je še mokra, pravijo pri Louisu Vuittonu.

Delphine Arnault, izvršna podpredsednica Louisa Vuittona, je sodelovanje opisala kot srečanje dveh podobno mislečih oblikovalskih studiev in delavnic, obsedenih s popolnostjo zasnove, izvedbe in obrti. Dodala je, da je projekt nastajal leto in pol, zasnovan in uresničen pa je sredi pandemije koronavirusa prek povezave Zoom in tehnologije za izmenjavo datotek med francosko prestolnico in Tokiem, kjer živi Kusama.

"Eden od vidikov njenega dela je sreča, in mislili smo, da bi bilo po pandemiji res osvežujoče, da bi se svet Vuittona in Kusame ponovno srečala," je povedala Arnault. Prvič sta Kusama in Vuitton sodelovala leta 2012.

Z umetničinim zaščitnim znakom – pikami – so poleg izdelkov opremili tudi prodajalne na ulicah Pariza, Londona, New Yorka in Tokia. V instalacijah bodo lahko uživali tudi v Münchnu, Dubaju, Los Angelesu, Seulu, Šanghaju ...

Zadnja na vrsti za preobrazbo je bila pariška prodajalna na nakupovalni ulici na Elizejskih poljanah. Po celotni stavbi, ki jo je zgradil Georges Vuitton leta 1912, so posute pike Kusame. Na levi strani je velikanska skulptura japonske umetnice.

Prevzem Tokia je vključeval znamenitosti, kot sta tokijski stolp in tokijska postaja.
"Odziv je bil neverjeten," je bila navdušena Arnault. Vuittonov pano, nameščen v tokijskem živahnem okrožjuŠindžuku, upodablja Kusamo, ki kuka iz okrašenega Vuittonovega prtljažnika. Ta objava je na Instagramu v kratkem času zbrala več kot deset milijonov ogledov.

Drugi del kolekcije in nove kampanje "presenečenja" po svetovnih prestolnicah bodo razkriti 31. marca.

Mimoidoče v izložbah prodajaln Vuittona pozdravljajo roboti, ki so videti kot Japonka, ki spada med najslavnejše in med najbolj prodajane še živeče umetnice. Foto: Reuters
Mimoidoče v izložbah prodajaln Vuittona pozdravljajo roboti, ki so videti kot Japonka, ki spada med najslavnejše in med najbolj prodajane še živeče umetnice. Foto: Reuters
Umetnica Jajoi Kusama sodeluje z modno hišo Louis Vuitton